Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент

"Крайно време е да имаме една майка на нацията", обяви Бойко Борисов

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент на България, обяви лидерът на партията и премиер Бойко Борисов.

За вицепрезидент е номиниран вицеадмирал Пламен Манушев, който в последните години бе депутат от ГЕРБ.

Обявлението става четири дни преди официалното начало на предизборната кампания, в която партията на Бойко Борисов ще участва с лозунга "Работим в интерес на гражданите".

Цачева бе избрана пред още трима партийци: вицепремиерът Томислав Дончев, както и кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Очаква се тя да консолидира партийната подкрепа на фона на социолгическите проучвания, които сочат че над половината българи очакваха за президент да бъд избран кандидатът на ГЕРБ, още преди той да бъде оповестен. Въпреки това номинацията на Цачева вероятно ще бъде в услуга на опозицията, а стопяването на разликата между първи и втория кандидат за балотажа ще вдигне цената на ДПС. 

"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат няква работа със сила или с натиск", заяви Борисов в подкрепа на кандидатурата.

По думите му Цачева е два мандата председател на НС и като юрист и парламентарист познава много добре законодателството. "Сиреч тя и сега изпълнява тази функция да работи за всички партии и съответно да дава своя глас "за" или "против". Така че в това отношение аз не виждам кой е по-подготвен", заяви премиерът.

"Аз не виждам от кандидатите кой е по-подготвен и да говори с Конституционния съд, а и като председател на НС на ниво парламенти тя е обиколила света и мисля, че без претенции от някого прекрасно е защитавала авторитета на България. Да, във военната област не е подготвена, затова ние предлагаме изпълнителната комисия, водихме много разговори и всички "за" и "против", сме ги премерили", коментира Борисов.

След като предупреди, че президентските избори са като вот на доверие, премиерът направи и бърза равносметка защо са отпаднали останалите варианти за кандидат."В Изпълнителната комисия разгледахме доста кандидати, включително и аз. Считаме, че би било в тази обстановка с възможностите и контактите, които имаме и направеното и планирането, ако тръгна в тази посока – президентството, това би било равно на дезертьорство. Не виждам как щях сега да ви убедя, че това е по-добро за партията и за нас. За мен може би да, защото изпълнителната власт всеки ден руши и изяжда от авторитета. Всеки проблем идва при нас и се губи доверие. Да, за политическо дълголетие това е вариантът", каза Борисов. Той добави, че неговото дълголетие е силата на ГЕРБ.

По думите му най-лесно е било да се номинира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Зад изказването на Борисов за столичния градоначалник обаче прозираше раздразнението му от факта, че Фандъкова многократно е отказвала номинацията. Зад думите му за кметицата прозираше известно унижение за това, че тя не разбира нито от закони, нито от военно дело, а само от София.

"След мен идваше Фандъкова. Тя спечели от раз, всичко го знаят. И страхът от нея е голям. Издигането на Фандъкова води до избори в София. Ново харчене на пари, месец, нестабилност", заяви Борисов. "Ако трябва да разглеждам къде ми е по-важна тя, София или президентството, аз ще кажа София", заяви премиерът.

"Но дори и тя какво разбира от право, от закони, от работи с КС. Тя разбира от София. Трябва ли да се подведем само защото рейтингът ѝ е по-висок, да не пратим по-подходящият човек, а по-избираемият. Да, преди десет години може би така щяхме да постъпим", добави той.

"След това Томислав Дончев – вицепремиер, бивш кмет, много харесван от хората в център дясно. Малко намръщен, но иначе той ми е моторът и генераторът на идеи в Министерски съвет. Смело мога да кажа, че това ми е най-лесният човек за работа", посочи премиерът.

"Трябва да ви кажа, че тежко ще се отрази на управлението, да не говорим за еврофондове, той помага много и в енергетиката и в отбраната и в икономиката, ако се лишим от него и трудно ще го заменим. Ако трябва да ме питате къде ми е по-важен той, аз ще кажа като мой заместник", добави Борисов. По думите му и за държавата ще е по-ценен там.

"Димитър Николов – има ли някой, който като е бил в Бургас, да не каже: "Бургас се преобрази", посочи Борисов. Той отчете, че неговото избиране води до избори там и харчене на пари.

Кандидатурата трябваше да стане ясна в средата на септември. ГЕРБ обаче я отложиха за началото на октомври.

Имената бяха много, но в последните дни от 15, те бяха сведени до четири - Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов, като неофициално най-силно за номинацията се спрягаше именно председателката на парламента.

В последните месеци премиерът Бойко Борисов отклони допускането, че самият той може да се кандидатира.

Според ръководството на ГЕРБ кандидатът на партията трябва да е добре разпознаваем и с голям авторитет у нас и в чужбина, обединител, а също и посредник, който да е способен да се справи с усложнената международна обстановка.

Според социологическо проучване на „Екзакта” от последните седмици половината българи очакват победа на неизвестния до момента кандидат на ГЕРБ.

До края на август забавянето на обявяването на кандидатурата работеше за ГЕРБ, но от септември отлагането буди недоумение в хората, твърдят социолозите.

До момента основните обявени претенденти за президентския пост са Трайчо Трайков от реформаторите, ген. Румен Радев от БСП, Ивайло Калфин от АБВ, Татяна Дончева от „Движение 21”, Красимир Каракачанов от патриотите, а също и бившият премиер Пламен Орешарски, издигнат от инициативен комитет.

В края на изказването си Борисов се пошегува, че той ще е кандидат за следващите президентски избори.

"А за тези, които обичат шегите, и казваха, че последни сме издигнали своя кандидат, за следващите президентски избори ще бъда аз кандидат. Така, че да сме първи за следващия път. Да задоволим любопитството и отсега да започнат да ги питат другите партии, а вашият кандидат кой е, защото от ГЕРБ го заявиха", каза Борисов.

Той се обърна и към сегашната двойка на ГЕРБ за изборите: "Молбата ми към вас двамата е поне месец не се разграничавайте от нас, да може партията и структурите да се напрегнат, да намерим достатъчно убедителни доводи, че това е доброто, което даваме на България, и след това вече излизате - едните със самолети, другите с кораби. Ще бъде доста интересно".

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Какво очаквате да свърши служебното правителство?