ЦИК показа новите машини за евровота, били по-надеждни от старите

ЦИК показа новите машини за евровота, били по-надеждни от старите

В Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха представени машинните, с които ще може да се гласува в част от секциите на предстоящите евроизбори. Устройствата са общо 3300, произведени са в Тайван и са по-нов модел от използваните досега.

Те са наети от "Сиела Норма" – фирмата, която винаги досега е печелила поръчките за доставяне на машини за избори. Единственото изключение са последните парламентарни избори. Тогава по закон машини трябваше да има във всички секции, но от ЦИК решиха да са само в 500. Това доведе до дело във Върховният административен съд (ВАС), който отмени решението на комисията и постанови да има устройства навсякъде. Комисията обяви поръчка в кратки срокове за доставка на машини във всички секции. Единственият кандидат – "Лирекс", се отказа и в крайна сметка машинно гласуване нямаше.

Устройствата, които "Сиела Норма" предоставя за предстоящия вот, не са произведени от тях. Машините са на фирма "Стартматик". На всички избори с машинно гласуване в България досега машините са били произведени именно от тази фирма.

"Стартматик" осигуряват машини за изборите в Армения, Белгия, Бразилия, Филипините, САЩ и Венецуела, а в някои страни има съмнение за манипулации във вота. Във Венецуела, на последните президентски избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро, самата "Смартматик" признава, че 1 млн. гласа са манипулирани. Това става причина за прекратяване на договора за доставка на машини.

"Изборите във Венецуела са проведени перфектно"

"Сиела Норма" и екипът, който прави одита на устройствата, смятат, че няма причина за притеснения около машинното гласуване. От фирмата доставчик твърдят, че именно благодарение на "Смартматик" има доказателства, че вотът във Венецуела е бил манипулиран. По думите на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров самото гласуване с машините се е провело перфектно, а след това са били направени нарушенията.

Машините във Венецуела са били свързани в мрежа, а в България не е така. Освен това софтуерът е различен, обясниха от екипа, който прави одита на машините. Според тях новите устройства, с които сега ще се гласува за пръв път, са по-надеждни от старите.

Според "Сиела Норма" пък техниката е достатъчно надеждна и гарантира честен вот, без манипулации.

"Едва ли има българин който да се закълне, че изборите ще са сто процента честни, едва ли обаче ще намерите нарушения, които да повлияят на изборните резултати", каза още  Веселин Тодоров.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев пък каза, че комисията вярва в успеха на машинното гласуване и няма съмнения, че изборите с тях ще са "честни и прозрачни".

Как ще се гласува с новите машини на евроизборите

Първо служител на секционната избирателна комисия (СИК) проверява самоличността на гласоподавателя и дали фигурира в списъка. Ако в секцията има устройство, избирателят може да поиска да гласува машинно. Тогава му се дава електронна карта, която да постави в четеца на машината. Във всяка секция, в която има машини, картите са номерирани от 1 до 3.

Членовете на комисията трябва да дават на всеки следващ избирател картата със следващ номер след тази на предходния гласувал. Така, ако един избирател е гласувал с карта 2, следващият трябва да е с 3, а третият – с 1. Целта на тази ротация е избягване на опити за манипулации, защото всяка карта се активира само ако е гласувано с предходната. При повторен опит да се гласува с една и съща карта, на екрана не се показва бюлетината.

Щом избирателят сложи картата, на екрана се визуализира изборната бюлетина, върху която гласоподавателят трябва да отбележи своя вот. Ако се гласува преференциално – името на посочения кандидат се изписва на екрана след натискането на номера, под който е в листата.

След гласуването от машината излиза разписка, която се сгъва и поставя в специално определена кутия, различна от урната за хартиени бюлетини. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Колко време давате на новия парламент?