Цвета Караянчева: Преминаване към служебно правителство ще е безотговорно

"Най-важно е да преодолеем вота на недоверие и да покажем, че имаме програма за още осем месеца"

Цвета Караянчева и Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Преминаване към служебно правителство в този момент ще бъде безотговорно, коментира председателят Народното събрание Цвета Караянчева в събота.

Вече десет дни има многохилядни протести в цялата страна с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. От ГЕРБ съобщиха, че обсъждат различни варианти за изход от кризата, включително нов кабинет в рамките на този парламент, но без Бойко Борисов.

Според Караянчева е важен диалогът с протестиращите хора.

"Най-важното в следващата седмица е да преодолеем вота, да покажем, че коалицията е стабилна, че имаме програма, която да изпълняваме поне още осем месеца и разбира се трябва да припомним положителните неща, които е направило правителството. За съжаление тази пандемия, която ни атакува, атакува целия свят и сега ще се отрази чисто икономически", каза тя.

По думите ѝ темата за корупцията винаги е била на дневен ред и "ние никога не сме бягали от нея".

"Премиерът при всяко едно съмнение веднага взема мерки за разлика от други политически сили и други институции", добави Караянчева.

По думите и е "хубаво, че ще има дебат в парламента по темата". Внесеният от БСП вот на недоверие заради корупцията ще се дебатира в парламента в понеделник и най-вероятно ще се гласува в сряда.

Ние също искаме да говорим по тази тема, също имаме какво да кажем, защото не може хора, които гласуваха против Закона за корупцията, и президентът, който върна този закон и наложи вето, да бъдат най-големите борци срещу корупцията, каза председателят на парламента.

 "Румен Радев отдавна не е моят президент“. 
 
“Вместо да насърчава мирът и единството, той целенасочено години наред разделя обществото. Вика „мафия“, но не посочва конкретни лица. Държавният глава разполага с информация от службите. Нека да предостави на съдебните органи данни в такъв случай. Опасявам се, че президентът само говори“, каза тя.
 
“Категорично мога да заявя, че ще чуем всички справедливи искания на хората. Това обаче не важни за платените провокатори и за неуспелите политически фигури, които яхват протестите за лична изгода. Чуваме призивите за оставка. Но по данни на социологическите агенции ГЕРБ продължава убедително да е първа политическа сила. Отново ще спечелим и ще съставим кабинет, но ще сме загубили страшно ценно време, тъй като сме в криза и се изискват действия всеки ден“, добави председателят на парламента.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?