Покушението било записано от охранителна камера

Цветанов: Излизат "интересни неща" от разпитите за стрелбата срещу Баретата

Вътрешният министър насочи вниманието към дежурния заподозрян Алексей Петров

Сн. БГНЕС

Охранителна камера е заснела покушението срещу Златомир Иванов-Баретата, извършено във вторник сутринта пред входа на Съдебната палата, твърдят разследващи. Според някои източници бил заснет самият стрелец, а според други – на видеото се вижда откъде се произвеждат изстрелите.

 

Два дни след показната стрелба в центъра на София няма официална информация за хода на разследването и евентуални заподозрени, а Баретата, който бе прострелян на четири места, все още е в тежко състояние и не е разпитван.

 

След първоначалния си коментар в деня на покушението, че за осъдения на първа инстанция Златомир Иванов щяло да е много по-безопасно, ако бил в ареста, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви в четвъртък, че при разследването излизат ”интересни неща”. Едно такова интересно нещо е сигнал до бившия президент Георги Първанов от лице от подземния свят за среща между Баретата и Алексей Петров през 2009 г. за разпределяне на наркопазара.

 

Към настоящия момент всяка една от версиите се разглежда абсолютно отговорно от колегите.  Разбира се, че една от версиите е финансово неуредени взаимоотношение. Другата е наркоразпространението. Има много интересни неща, които се развиват от разпитите и разговорите, които се водят с негово обкръжение, с негови противници”, коментира Цветанов пред ТВ7.

Той каза, че през 2009 г. един от основните играчи в подземния свят е подал сигнал в президентството за нередности в ДАНС. В този сигнал се говори за конкуренцията между Златомир Иванов и Алексей Петров и за среща между двамата, в която става въпрос за разпределението на наркопазара. Въпросното писмо не е било взето под сериозно внимание и е изпратено в архива.

Има ли връзка Алексей Петров с покушението срещу Златко Баретата, срещали ли са се двамата и още подробности около сигнала, подаден през 2009 г., ще покаже разследването оттук нататък, каза Цветанов.

Тези дни постъпи информация, където се визира конкретно Алексей Петров, където се визира конкретно обкръжение на Алексей Петров, което е било в ДАНС. И трябва да ви кажа, че това е потвърждение на други свидетелски показания, които имаме в делата, които се водят в момента, както по ”Октопода”, така също и по някои от разказите, които сме чули и от съответните заподозрени за отвличанията”, заяви Цветанов.

Той за пореден път нападна съдебната система с въпроса защо осъденият на осем години за наркоразпространение Златомир Иванов е пуснат под домашен арест, при положение, че това му позволява да продължи незаконната си дейност и да генерира престъпност и финансов ресурс.

Според вътрешния министър покушението над Баретата е подготвено професионално.

Професионално е подготвено. Самият краен елемент от осъществяването на това престъпление, тук вече за готовността и професионализма на стрелеца е съвсем друго, което можем да коментираме. Но като цяло с колегите това, за което сме разговаряли и във вчерашния ден, и в момента на извършване на престъплението и огледите, които бяха направени, мястото е добре подбрано. И, разбира се, за да може да се подготви това помещение за подобна стрелба, има една сериозна подготовка, която е осъществявана в последните няколко седмици, поне”, каза Цветанов.

Доколкото имаме информация за състоянието от лекарските екипи, които работят, е тежко, което прави невъзможно към настоящия момент да се комуникира с него. Що се касае до вчерашния ден, колегите направиха повторен оглед, от който се намери и оръжието, с което е осъществена тази стрелба. Това е автомат със заглушител. Така че в тази посока колегите са назначили съответните експертизи. И, разбира се, има други веществени доказателства, които се надяваме да бъдат съотносими към извършеното престъпление, но тепърва предстои много работа, която трябва да бъде свършена от колегите”, каза още той.

 

Разследващите смятат, че куршумите са били насочени в части от тялото на Златомир Иванов извън бронираната жилетка, тъй като са смятали, че той е с такава. По-късно се разбра, че той не е носил такава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?