Зам.-градският прокурор на София Роман Василев:

Покушението срещу Баретата е заради опита му да се върне в "бизнеса"

Оръжието от стрелбата е било оставено в подпаления таван

Прокурор Роман Василев на мястото на покушението срещу Златимир Иванов. Сн. БГНЕС

Преувеличени са твърденията, че покушението срещу Златомир Иванов – Баретата е опит да се дестабилизира държавата, коментира в сряда заместник-градският прокурор на София Роман Василев.

"За мен, пак се връщаме на това, че когато някои лица излязат от съответен бизнес, винаги се намесват други. А когато някой иска да се върне, обикновено следват такива последствия", каза Василев. Той вероятно има предвид "бизнеса" с наркотици, защото Иванов е осъден на 8 години затвор от Софийския градски съд като лидер на група за разпространение на дрога.

"И бъдете сигурни, че екип е създаден от изявени професионалисти в разследването. Наблюдава се от заместник г- радския прокурор към настоящия момент Бисер Кирилов", каза още Василев, уверявайки, че разследването на покушението се прави високопрофесионално.

Бисер Кирилов е един от прокурорите, които нашумяха с изключително тежки гафове през изминалата година. По настояване на бившия главен прокурор Борис Велчев прокурор Кирилов се оттегли от разследването по делото "Наглите". Без съдебно разрешение той беше провел оглед на къщата, в която, според разследващите, е държан отвлеченият син на Румен Гунински. Действията на прокурор Кирилов напълно обезсмислиха следствения експеримент, който бе проведен в съдебна фаза. В крайна сметка отвличането на Гунински бе единственото, за което никой от групата на "Наглите" не бе осъден на първа инстанция.

Роман Василев каза, че по Златко Баретата е стреляно с автоматично оръжие. Според него покушението е целяло убийството на Златомир Иванов, а не сплашването му.

В сряда полицията започна и втори оглед на таванското помещение в сградата на Търговския дом, откъдето беше стреляно. След нападението апартаментът, който гледа точно срещу Съдебна палата, беше запален, покривът рухна, което ще затрудни събирането на доказателства.

Полицията работи по няколко версии за причините за покушението, включително и че килърите са били разделени на две групи.

Стана ясно, че Златко Баретата за първи път влиза през Централния вход на Съдебна палата. Преди това, когато се е явявал на заседания по делото за организирана престъпна група, той е влизал през страничния вход на сградата, затова и разследващите предполагат, че е имало две групи килъри.

В интервю за Нова телевизия адвокатът на Златко Баретата Марияна Тодорова съобщи, че той е в тежко състояние, не е адекватен. Тя добави, че първо Баретата трябва да преодолее тази операция, след което му предстоят в продължение на месеци още операции.

Малко по-късно адвокат Тодорова обясни, че простреляният не е имал никакви притеснения за живота си.

"(По време на инцидента) не е бил с бронежилетка, придружавали са го две момчета, които не са имали оръжие, а само едно момче от охраната е имало оръжие”, каза Тодорова.

Тя обаче не отговори на въпроса защо Баретата е решил да мине през главния вход на Съдебната палата.

И разследващите не могат да разпитат простреляния поради състоянието му, за да разберат защо за първи път от четири години, откакто ходи на заседанията на съда, във вторник Баретата е решил да влезе през централния вход на Съдебната палата, а не от страничния вход на ул. "Позитано".

"Това е лично негово решение. Според охраната, той е карал колата и така е решил на своя глава къде да спре”, обясни адвокатът му. Тя съобщи още, че състоянието на другия ранен при стрелбата е добро.

От СДВР потвърдиха, че оръжието на покушението е било оставено в таванското помещение срещу Съдебната палата, което пламна минути след стрелбата. Видът на оръжието също е известен - автомат "Калашников" АК 762 с оптичен мерник и заглушител. Стрелецът е оставил автомата под прозореца, през който се е целил в жертвата си. Оръжието е било затрупано от изгорелия покрив на сградата. Иззети са гилзи и други веществени доказателства.

Експертиза ще доказва идентичността им с куршумите, извадени от телата на Баретата и охранителя му.

Установен е и втори необитаем апартамент на улица "Позитано", откъдето е било възможно да се стреля по Баретата, ако той е избрал да влезе в Съдебната палата през страничния вход. Ясни са собствениците и на двата имота, както и кой е последно е обитавал опожарения апартамент, от където във вторник сутринта бяха простреляни Златомир Иванов и неговия охранител.

Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са му операции, може да се наложат и нови. Ранен беше и неговият охранител Атанас Станков, като се смята, че адекватната намеса на охранителя е попречила килърът да изпълни задачата си

В сряда следобед от "Пирогов" съобщиха, че Златомир Иванов все още не е преодолял началния шок и остава на изкуствено дишане. Лекарите не се ангажират с прогноза кога ще отмине опасността за живота му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?