Цветанов: Президентът Радев е посочен от института на Решетников

"Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата на президента с руския патриарх"

Цветан Цветанов

"Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата между президента Румен Радев и Руския патриарх Кирил", смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Въпреки уверенията на държавния глава, че е пазил достойнството на България, пред Нова телевизия в четвъртък Цветанов изрази съмнение, че това е било точно така.

"Стенограмата не се предоставя, защото президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил интересите на страната. Ако стенограмата бъде показана, може да се окаже, че позицията на президентството е странна", коментира Цветанов.

Той припомни, че от БСП са определили номинацията си за държавен глава, след като от руския Институт за стратегически изследвания с ръководител ген. Леонид Решетников казали, че кандидатурата на Радев е печеливша.

"Институтът "Решетников" си свърши работата. Президентът Радев е посочен, на база изследване на този институт, и тази информация е споделена на кръговете от БСП, които са взели съответното политическо решение да издигнат Румен Радев за президент. И вие виждате последващите действия и политиката, която води Румен Радев, и поведението, което имаше по време на президентската кампания. Той не говореше никъде за санкциите срещу Русия, навсякъде казваше, че те трябва да бъдат премахнати. Никъде не говореше за Крим, за анексирането на Крим, за нарушаване на международното право. Знаете каква беше позицията му за СЕТА (търговското споразумение на ЕС с Канада – бел. ред.). Което по никакъв начин не кореспондираше с действията му после като действащ президент на съвета на лидерите на ЕС. Защото там се взе решението и за СЕТА – той го подкрепи, след това подкрепи продължаването на икономическите санкции..“, защити тезата си Цветанов.

Той подчерта същевременно, че "не трябва да се създават условия за противопоставяне на България и Русия".

"Ние не сме против руския народ. Казваме само, че Москва не трябва да нарушава международното право", каза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България, заяви по-късно в четвъртък пред журналисти в парламента Цветанов. Попитан кой е този политически проект, Цветанов само заяви: "Е, то за всички е ясно."

За Радев е много по-важно да отиде някъде, пред военните предимно, и да говори политически, смята Цветанов. Президентът трябва да е обединител на нацията, допълни той.

Според Цветанов, въпреки че вицепрезидентът Илияна Йотова понякога е доста критична и остра към ГЕРБ, тя знае как се прави голямата политика и "превъзхожда с класи поведението на президента и позицията, която отстоява, свързана с националните интереси".

Разделението в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една-единствена цел - постигане на политическа дестабилизация, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет, коментира Цветанов.

Той допълни, че от ГЕРБ винаги са били за обединение по национални теми и за решаване на проблемите на хората. Кажете едно действие на БСП, с което не целят да създадат скандал или да влизаме от скандал в скандал, коментира още той.

Той коментира и темата за сделката за ЧЕЗ.

"ЧЕЗ или Гинка Върбакова не са в състояние да повишават цената на тока. КЕВР е органът, който взима окончателното решение за това. А неговите членове се избират от парламента", каза Цветанов.

Той подчерта, че депутатите на ГЕРБ са подкрепили идеята на БСП за създаване на анкетна комисия, която да проучи сделката, защото именно управляващата партия е най-заинтересована всичко да излезе наяве.

"Фалшива новина е, че Борисов или правителството стоят зад сделката", заяви Цветанов.

Той упрекна опозицията в опит да генерира скандал по темата.

"Те искат да ни отклонят от успехите, които имат днес България и кабинетът", заключи лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България