Цветанов се коригира – било хипотеза, че Филчев е поръчал две убийства

Цветанов се коригира – било хипотеза, че Филчев е поръчал две убийства

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви в сряда, че само е изразил хипотеза за убийството на прокурора Николай Колев. Отговорността на бившия главен прокурор Никола Филчев като поръчител на убийствата на Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиев се проверява, добави министърът след като се срещна с американския посланик Джеймс Уорлик.

Цветанов изтъкна, че към момента Филчев не е обвинен, а се проверяват възможните версии. Той отказа да съобщи дали са изпратени нови документи по случая в прокуратурата. Има обстоятелства и изказвания на близките, които ние сме длъжни да проверим - това правим в момента, добави Цветанов.

Въпросът за двете убийства бе повдигнат в понеделник, след като разследващият журналист Юрген Рот заяви по Дойче веле като се позова на Цветанов, че Филчев и Петров стоят зад тях. Тъй като вътрешният министър нито потвърди, нито отрече думите на Рот, последният предостави запис от разговора им. От него става ясно, че Цветанов се позовава на вдовицата на прокурора Колев, а не твърди сам, че Филчев е поръчал убийството.

"Имаше едно убийство, което беше много знаково в България - на прокурора Колев. За това убийство можете да се срещнете със съпругата на прокурора. Тя (съпругата) говори за умопромрачителни неща - за това, че поръчката идва от Филчев, а Алексей Петров и служители на баретите изпълняват поръчката. Има и едно убийство на една ямболска адвокатка. Всички говорят, че убиецът, т.е. поръчителят на убийството е същият...", казва Цветанов.

Съпругата на Николай Колев – Нанка Колева и публицистът Едвин Сугалев от години твърдят, че Филчев е поръчал убийствата, които били организирани от Алексей Петров.

Цветанов отказа да отговори на въпроси на журналисти, какво е пречело на разследващите да разкрият двете престъпления по времето, в което сегашният премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а Цветанов - негов съветник. Министърът посочи, че всяка политика може да бъде реализирана с политическа воля и можел да говори само за сегашното управление.

Всяка една информация в публичното пространство от близките на загиналите задава много въпросителни както за близките, така и за българското общество, добави министърът.

Според него трябва да се провери разработката срещу Николай Колев за наркотрафик.

Бившият военен прокурор Колев, който първоначално бе сред най-доверените хора на Филчев и изпълнител на негови наказателни акции, след това изпада в немилост. В началото на 2001 г. той даде интервю пред Mediapool, в което за пръв път отправи публични атаки срещу Филчев, като го обвини в злоупотреба с власт, мокри поръчки и психически отклонения.

Малко след това интервю Николай Колев бе арестуван заради притежание на наркотик и оръжие и беше категоричен, че те са подхвърлени в колата му от НСПОБ по поръчка на Филчев. По-късно Николай Колев бе оправдан от съда и възстановен на работа. След това бе застрелян близо до дома си в София.

По повод твърдението на Филчев, че Цветанов изпълнява поръчения от американското посолство, Джеймс Уорлик заяви, че "не съществува никаква кампания от наша страна и очакваме всички факти да излязат наяве"

След това министърът и дипломатът се съсредоточиха върху доброто сътрудничество между САЩ и България в борбата срещу организираната престъпност. Посланикът дори засипа с похвали вътрешния министър за работата му.

От своя страна, Цветанов обеща скоро да бъде разкрито едно от знаковите поръчкови убийства в страната, без да казва кое точно.

Румен Петков: Да благодарим на Юрген Рот, че съсипа Цветанов

В същото време бившият вътрешен министър Румен Петков с нескрита ирония благодари на разследващия германски журналист Юрген Рот, "защото той съсипа господин Цветанов".

Ден преди Цветанов да обяви официално, че Филчев е разследван за двете убийства, Рот, който бе на посещение в България, заяви пред радио Дойче Веле, че бившият главен прокурор и Алексей Петров са поръчителят и организаторът на убийствата. Юрген Рот каза, че е получил тази информация лично от Цветан Цветанов.

"Абсурдно е разследващ журналист да вади на показ източниците си на информация -това е удар срещу българската държавност", каза Румен Петков, който загуби делото си за клевета срещу Рот, но избухналият публичен скандал допринесе за дискредитирането му и загубата на министерския пост през 2008 г.

"Юрген Рот за два дни свърши толкова работа за БСП, че фондация "Ханс Зайдел" трябва да си иска парите обратно", каза още Румен Петков.

По думите му, докато е бил министър, не е имало информация, че Филчев е поръчал убийствата. "Информация по мое време не е имало, мисля, че до вчерашна дата, без да ангажирам когото и да е, такава информация и в прокуратурата не е имало. Ако Цветанов разполага с такава информация и не я е предоставил в прокуратурата, значи той прикрива Никола Филчев", каза Петков.

По единия от случаите в началото на месец декември т.г. има насрочено дело, има повдигнати обвинения срещу конкретни хора, добави Петков. Той говори за убийството на Надежда Георгиева. Процесът се точи от години и все не може да приключи.

Румен Петков смята, че шумотевицата с намесването на различни имена е или опит за възпрепятстване на правосъдието, т.е. да се намерят аргументи да бъде отложено делото, или е крита информация от прокуратурата.

"И двете неща са недопустими. А може би е спекулация, която цели отместване на общественото внимание от това "Пешо има ли шест апартамента или няма, крал ли е пари или не е крал и как точно се е сдобил с определено имотно състояние", заключи бившият вътрешен министър. 

  Според президента Георги Първанов пък случващото се цели "отвличане на общественото внимание от онова, което става в държавата". "Нямам обяснение , защото всички тези неща, които в момента се говорят, не може да не са се знаели от тогавашното професионално ръководство на МВР. Те знаят най-много факти. Фактите не ги знаете вие, не ги знам аз, а онези, които са ръководили МВР по това време", посочи той. Първанов отказа да коментира обвиненията на Нанка Колева, че той е разпънал чадър над Никола Филчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?