Цветлин Йовчев: България ще получи много скоро финансова помощ за бежанците

Много скоро България ще получи пряка финансова помощ за справяне с потока бежанци от Сирия. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи в Люксембург.

Той обаче не уточни конкретните измерения на очакваната помощ, нито по какъв механизъм ще бъде предоставена.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обяви, че България е една от най-засегнатите страни от бежанския поток, както и че положението е сериозно и изисква незабавни мерки, каза той.

Йовчев съобщи, че е запознал колегите си с обстановката у нас и с прогнозите за възможното развитие на събитията в Сирия.

Той е препоръчал общ подход на ЕС за справянето с този проблем.

В тази тежка ситуация България има нужда от повече солидарност и помощ, заяви вицепремиерът.

Той отбеляза, че по линия на Фронтекс са изпратени допълнителни екипи на българска територия, обсъжда се възможността тази техническа и експертна помощ да бъде увеличена.

Европейската агенция за подпомагане при търсенето на убежище също оценява, че положението в България започва да става критично и ще бъде изготвена съвместна програма, предвиждаща помощ за управление на процесите за предоставянето на статут на бежанците, добави Йовчев.

От началото на годината в България се влезли повече от 6000 бежанци, като очакванията на правителството са да достигнат 11 000 до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?