Военният министър успокоява, че няма да се стигне до "катастрофа"

ООН поиска България да осигури нормални условия на бежанците

Световната организация уличи в лъжа директора на Агенцията за бежанците

ООН поиска България да осигури нормални условия на бежанците

Лошата организация при приемането на бежанците в България лъсна най-видимо в София, където стотици хора бяха настанени при нечовешки условия в двата кризисни центъра във "Враждебна" и "Военна рампа", заради които Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) призова официално правителството да увеличи усилията си за осигуряването на адекватни и достойни условия за търсещите убежище в страната.

Освен това Световната организация уличи директора на Агенцията за бежанци полк. Николай Чирпанлиев в лъжа заради твърдението му, че настаняването в двата кризисни центъра в София било контролирано от представител на Световния комисарят на ООН за бежанците.

На фона на трагичните условия за живот в двата центъра в София бежанският поток към България не спира, като само за последните три дни на границата с Турция са задържани повече от 300 души. Общият брой на бежанците в страната вече е близо 7000, а правителството очаква до края на годината да достигне 11 000.

Въпреки очакванията за бежанска вълна към България правителството на Пламен Орешарски не успя да осигури нормални условия за посрещането им, като преди ден вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обвини за проблемите управлението на ГЕРБ, което не е "предприело никаква подготовка".

В понеделник обаче военният министър Ангел Найденов призна за "пропуски и слабости", които според него обаче вече били преодолени.

"Взели сме всички необходими мерки, за да не се допусне превръщането на бежанската криза в катастрофа за страната", успокои Найденов.

Мизерни условия за бежанците в столицата

Уверенията на военния министър обаче силно контрастират на мизерните условия, при които са принудени да живеят бежанците в столицата.

В понеделник БНТ излъчи репортаж със скрита камера от дома във "Военна рампа", който показа потресаващите условия в дома - бани и тоалетни потънали в мръсотия, липса на кошчета за боклук, боклуци, пренаселеност и липса на представител на Агенцията за бежанци.

В отговор новоназначеният директор на агенцията Николай Чирпанлиев каза, че е извършена проверка на условията, при които са настанени бежанците, както в София, така и в центровете извън столицата, където обстановката била далеч по-добра. Чирпанлиев обясни проблемите в столицата с липсата на достатъчно служители (щатът на агенцията е 133-ма души към момента). Той успокои обаче, че Министерският съвет вече е гласувал устройствен правилник на агенцията с нови щатни бройки, което ще позволи наемането на лекари, хигиенисти и охрана към центровете.

 В опита си да размие отговорността за лошите условията в дома той обяви, че двата центъра са били приети от Агенцията за бежанците на ООН, което се оказа невярно.

"ВКБООН категорично отхвърля всякакво свое участие в одобряването на сгради сега използвани като центрове за прием на търсещите убежище в "Враждебна" и "Военна рампа". Полк. Николай Чирпанлиев, заяви, че "когато центровете са приемани, е присъствал представител на Световния комисариат на ООН за бежанците. Приети са центровете от тях, като е казано, че условията са нормални". Тази информация е подвеждаща, тъй като ВКБООН никога не е бил консултиран за годността на сградите или за оценка на условията в тези два центъра", заявиха от агенцията на ООН.

Освен това съобщиха, че не са имали предварителна информация за тези центрове или опасните условия на живот, които се предлагат на хората, нуждаещи се от закрила.

Припомниха още, че представители на агенцията са посетили "Враждебна" на 24 септември и малко по-късно "Военна рампа", като са засекли недостатъчен брой легла, спално бельо, одеяла; липса на храна, неадекватните бани и тоалетни и нехигиеничните условия в тях и в центъра като цяло, необходимостта от ремонт на отоплителната система във "Враждебна", липса на постоянен персонал на Агенцията за бежанците на място в центровете и други.

ООН очаква правителството да изпълни ангажиментите си

От организацията посочиха още, че са готови да предоставят техническа помощ и съвети на правителството на България, докато страната работи за посрещане на международните си задължения за закрила на бежанците.

От ООН заявиха, че признават стъпките, предприети от правителството и ангажимента то да изпълни задълженията си, но подчертаха "необходимостта от подобряване на приемателната готовност на страната, по-специално посрещането на основните нужди на хората, като храна, подслон, достъп до медицинско обслужване, осигуряване на хигиената в центровете, достъп до образование за децата, и информиране на обществеността за дейността на правителството и проблемите на бежанците".

За лошите условия в двата центъра в София предупредиха по-рано и от Българския хелзинкски комитет (БХК). Оттам съобщиха, че служители на Държавната агенция за бежанците са заплашвали бежанци, че ако се оплакват и протестират, ще бавят процедурата им за даване на статут на закрила. От организацията са установили още, че тоалетните са мръсни и запушени, топлата вода не стига, няма достъп до лекарска помощ, а бърза помощ преглежда само бременни жени и малки деца. Освен това липсва отопление, помещенията са зарити с боклук, оставен в неизползваните сгради още преди настаняването на хората, няма котлони, няма уреди за притопляне на храната, която е и недостатъчна.

Въпреки потресаващите условия на живот в центровете за настаняване, от МВР твърдят, че издръжката на един бежанец в България струва близо 1100 лева, като в тези пари влизали поддръжка на местата за настаняване, режийни разходи, поддържане на експерти, които провеждат интервютата, транспортни разходи, издаване на документи и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?