Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Туристическият бранш иска още половин година за контрола върху храната

5 коментара
Туристическият бранш иска още половин година за контрола върху храната

Съюзът на българската туристическа индустрия (СБТИ) поиска половин година гратисен период за въвеждане на европейската система за вътрешен контрол за безопасност на храните НАССР, съобщиха във вторник от съюза.

Това е система за откриване и предотвратяване на опасностите, които съпътстват производството на храната. НАССР изисква да се въведе вътрешен контрол на критичните точки за безопасност на храните и чрез него да се намали рискът от замърсяване на  храната.

Според действащата нормативна уредба, заведенията за хранене трябва да въведат от 1 януари контрол от първоначалното производство на храната до крайната консумация. От 2 до 5 хил.лв. ще са санкциите за физическите лица, които не са въвели системата за контрол и от 3 до 7 хил.лв. за фирмите, съобщиха от СБТИ.

Остават нерешени въпросите, кой орган ще определя обектите, в които не е възможно да се внедри цялата система за контрол. Не е ясен и точният обхват на задължението за въвеждане на НАССР.

Сдружението планира да издаде наръчник с указания, който да улесни бизнеса при въвеждане на новите изисквания. От СБТИ смятат, че трябва да се създаде специална структура за контрол към Министерски съвет, която да въведе ясен регламент по системата, по която ще се осъществява контролът върху храните.

Страните от европейската общност са въвеждали контрола върху храните между три и пет години, а Министерство на здравеопазването определи за българските фирми 8 месеца срок да покрият изискванията, коментираха от съюза на туристическата индустрия.

Благой Рагин, член на управителния съвет на другата браншова организация – Борд по туризъм, съобщи, че подкрепя искането на колегите си за половингодишен гратисен период. Повечето от нашите членове са внедрили системата за контрол, но като цяло предвиденият срок е твърде кратък, коментира Рагин.

В понеделник от Националния хотелиерски мениджмънт клуб предупредиха, че въвеждането на системата НАССР и други евроизисквания ще доведе до повишаването на цените в хотелите и ресторантите. Те също признаха, че българските заведения за хранене не са готови с въвеждането на контрола върху храните и прогнозираха, че изпълнението на този ангажимент ще стане най-вероятно в рамките на следващата година в рамките на предписанията от ветернираните служби, предходжащи затварянето на обектите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Shakespeare
    #6

    Tova go kaji v prokuraturata, ne v Mediapool.

  2. @
    #5

    i drebnite predpriemachi...

  3. nnnZmmm
    #4

    "DEA" predlaga graniasalo mandradjisko maslo v^v vakuumni opakovki na cenata na purvo kachestvo.

  4. nnnnnnZmmmmm
    #2

    Zakusvash krave maslo,sirene i hljab ipochvash da useshtash vkusa na svinska mas.Tova sa nomerata na proisvoditelite,a spored nadpisite na opakovkata svichko e nared.

  5. служител
    #1

    АЛ ДЖИБУРИ ПРИБИРА ПРОЦЕНТИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ В АГЕНЦИЯТА ПО ТУРИЗЪМ И ГИ ДЕЛИ С МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.