Турският парламент избра Абдуллах Гюл за президент

Турският парламент избра Абдуллах Гюл за президент

Бившият ислямист Абдуллах Гюл бе избран за президент на Турция след политически конфликт, който раздели страната и при остра съпротива от страна на армията, предаде АП.

Гюл, който досега беше външен министър, спечели парламентарния вот във вторник, едва на третия тур от гласуването. Той бе подкрепен от 339 от общо 448 депутати, участвали в сесията.

Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) бойкотира вота и нейни представители не присъстваха в залата при избора на Гюл.

Кандидатурата на Гюл за президентския пост бе блокирана през април от привържениците на светския характер на държавата заради опасения от ислямисткото му минало. Политическата криза доведе до предсрочни парламентарни избори, спечелени отново от Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

По-късно във вторник ще се състои церемония, закрита за медиите, на която Гюл ще поеме поста от настоящия президент Ахмет Сезер.

В понеделник висши военни предупредиха, че разделението между религията и държавата е застрашено от “центрове на злото”.

За съжаление, всеки ден по различни начини се появяват прикрити планове, които имат за цел да  подкопаят  модерните постижения и да унищожат  светската и демократична структура на Турската република, заяви началникът на генералния щаб на турската армия  генерал Яшар Бююканът в декларация, публикувана на сайта на армията.  

Престъпни планове за унищожаване на светския и демократичен характер на  Турция се появяват в различни форми всеки ден, заяви  в Бююканът.  Военните, както и досега, ще запазят решимостта си  да охраняват  социална, демократична и светска Турция, заяви Бююканът.

През последните 60 години, армията, която вижда себе си като пазител на светската държава, е отстранила от власт четири правителства. Последното бе през  1997г., тъй като  бе сметнато от военните за твърде ислямистко.

Новият президент вече отправи послание, с което призова за уважение към светските институции в страната. В своята реч той обеща да бъде президент на всички турци. Гюл е известен като добър дипломат, който започна преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

В същото време обаче поддръжниците на светския режим в Турция изразяват своите опасения, че за първи път в историята на Турската Република първата дама Хайрюниса Гюл ще носи ислямска забрадка. Този аксесоар се възприема в страната като символ на политическия ислям.

Законите в страната не позволяват на жените да носят религиозни кърпи за глава в учебните заведения и държавните учреждения. На първо място в този списък е президентската резиденция, която се смята за "крепост на светската система", припомня БТА.

Съграждани на Гюл пристигнаха в парламента с автобуси от родния му град Кайсери, за да проследят на живо парламентарния вот във вторник. Там бе и синът му Емре, но не и съпругата Хайрюниса. Тя няма да присъства и на церемонията по встъпването в длъжност на своя съпруг.

Въпреки изразяваната си проевропейската си ориентация в последните няколко години, Гюл е имал сериозни забежки към по-крайни проислямски позиции. В средата на 1990-те години Гюл твърдеше пред западната преса, че "краят на републиката е дошъл" и че той и неговите единомишленици "със сигурност ще променят светската система".

В парламентарна реч през 1995 година обяви, че "ЕС е християнски клуб" и "Турция никога няма да стане негов член".

Освен с политиката, Гюл е известен и като ревностен фен на Бешикташ. 

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?