Турция и ЕС подписаха споразумение за реадмисия

Турция и ЕС подписаха споразумение за реадмисия

Турция и Европейският съюз подписаха споразумение за реадмисия, което позволява на страните членки да връщат обратно нелегалните имигранти, които влизат в Европа от турска територия.

Освен това споразумението трябва да позволи до 2017 г. да бъде отменено изискването за визи за пътуване на турските граждани в ЕС.

 

Документът бе подписан в Анкара от турския външен министър Ахмет Давутоглу и еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в присъствието на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Двамата подписаха и споразумение за започване на диалог за визовата либерализация.

 

Турското правителство парафира споразумението през 2012 г., но замрази официалното подписване заради искане ЕС да поеме ангажимент за разширяване на свободното движение на негова територия за гражданите с турска националност.

 

Турция, която стана член на Митническия съюз през 1995 г. и получи статут на кандидат член в ЕС през 1999 г., смята за свое легитимно право свободното движение на гражданите ѝ в 26-те страни от Шенгенското пространство.

 

Според споразумението Турция, която се намира близо до Ирак, Иран и Сирия и е един от основните входни пунктове за нелегални имигранти в Европа, ще приеме да връща експулсираните нелегални имигранти, влезли в държавите членки на ЕС от нейна територия.

 

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в отношенията между Европейския съюз и Турция е започнал нов етап.

 

"Когато ЕС отмени визовия режим за турските граждани, нито Турция, нито страните членки на ЕС ще имат каквито и да било проблеми. Напротив - отмяната на визовия режим ще бъде поредна важна стъпка в нашите отношения", каза Ердоган.

 

Сесилия Малмстрьом от своя страна определи в Туитър подписаното споразумение като "историческо".

 

Българският външен министър Кристиан Вигенин още в аванс каза, че споразумението ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България.

 

Турският в. "Биргюн" коментира, че "визите няма да паднат, а Турция ще се превърне в граничен полицейски участък". Експерти са оценили пред вестника възможните последствия от споразумението за реадмисия, "представяно от правителството като (път към) "безвизова Европа".

 

Опирайки се на опита на други държави, специалистите очакват, че без задълбочени проверки бежанци ще бъдат обявявани за имигранти и ще бъдат връщани обратно. Според Волкан Гьорендаг от Амнести интенешънъл е неприемливо споразумението за реадмисия да бъде обект на пазарлъци при договарянето на безвизови пътувания за турците.

 

Той напомни, че бежанците и имигрантите, преминаващи през Турция, отиват в България и Гърция, а по думите му системата за предоставяне на убежище на тези три държави не работи както трябва, при което е невъзможно да бъде направено разграничението между бежанци и нелегални имигранти.

 

Според него ще бъдат връщани обратно и хора, които според международните закони за правата на човека следва да бъдат защитени. Гьорендаг изрази съмнение в "невинността" на ЕС, "който издига границите си като крепостни стени и е създал армия Фронтекс". Проф. Неше Йозген е на мнение, че представяйки споразумението за реадмисия пред обществото като "освобождаване от визите", правителството се опитва да накара хората да го преглътнат.

 

Вестник "Радикал" посочва, цитиран от БТА, че с двете споразумения ще стане възможно до 3-4 години всички граждани, които притежават турски паспорти, да пътуват без визи в страните от Шенген.

 

"Разбира се, ако тогава не се стигне до някаква сериозна криза между Турция и ЕС или ако държави членки като Кипър или Гърция не наложат вето...", пише още "Радикал". Вестникът също цитира мненията на експерти, които изказват загриженост по повод споразумението за реадмисия.

 

Дипломатически източници, цитирани от изданието, уверяват, че ще бъдат предприети мерки, с които да се попречи "Турция изведнъж да се превърне в басейн за нелегални имигранти", както и че споразумението за реадмисия ще влезе в сила едва след като мине през парламента, а прилагането му ще стане факт три години, след като споразумението бъде гласувано.

 

Ще бъде създадена гражданска оранизация, която да спомогне за увеличаване на сигурността по границата, с което се очаква да намалее броят на нелегалните имигранти в Турция. Изградени ще бъдат центрове, където експулсираните имигранти да бъдат настанявани, а ЕС ще участва във финансирането им, посочват източниците.

 

Вестникът изтъква, че в период, в който Турция я очакват последователно три пъти избори, девизът за безвизова Европа може да съживи отново отношенията с ЕС. "Радикал" допуска, че опозицията би могла да контрира това, определяйки го като предизборна маневра на управляващите, но заключава, че напредъкът по пътя към ЕС ще е повече от полза за Турция, отколкото за управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа