"Тюрксел" потвърди отмяната на продажбата на "Виваком"

Отмяната на продажбата на най-големия български оператор на фиксирана телекомуникационна мрежа "Виваком" бе потвърдена от основния претендент за придобиването ѝ – турската "Тюрксел", съобщи Ройтерс.

Представител на най-големия турски телеком обяснява, че е получено официално писмо от кредиторите на "Виваком", че са били отклонени всички заявки за придобиване на активите на българския оператор. Според медийни информации офертата на "Тюрксел" е била за 870 млн. евро, а на другия основен претендент – българската Корпоративна търговска банка с партньор руската "ВТБ Кепитъл" – от порядъка 800-900 млн. евро. Оферти внесоха още лондонската фирма "Памплона Кепитъл Мениджмънт" (Pamplona Capital Management LLP) и бившият собственик на "Виваком" - исландският бизнесмен Тор Бьорголфссон.

Според тези данни получената цена за 94 на сто от марката "Виваком", която е собственост на "Българската телекомуникационна компания", е двойно по-ниска от задълженията на телекома, заради които се предприе е стъпката за продажбата му. Компанията, която в момента се притежава от група финансови инвеститори, водени от "ПайнБридж Инвестмънтс" (PineBridge Investments) на хонконгския медиен магнат Ричард Ли, дължи над 1.6 млрд. евро на група кредитори. Сред тях са "Роял Банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland), "Дойче банк" (Deutsche Вank), Европейската инвестиционна банка, "Райфайзен" (Raiffeisen Zentralbank) и др.

Сега компанията ще остане поне две-три години в ръцете на кредиторите, които трябва да решат как да трансформират вземанията си капитал и да търсят начини да продадат телекома на по-висока от сега предложената цена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?