Кредиторите на БТК запазват 27 на сто от телекома

Кредиторите на БТК запазват 27 на сто от телекома

Ако предложеният от двамата нови финансови инвеститори в "Българската телекомуникационно компания" (БТК) - "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" и българската "Корпоративна търговска банка" (КТБ), план за преструктуриране на задълженията на дружеството, бъде одобрен от кредиторите му и британски съд, обединението ВТБ/КТБ ще получи 73 на сто от акциите на БТК, кредиторите ще запазят останалите дялове. Това съобщиха в петък от "Виваком", под която марка работи БТК.

Обявеното по-рано през седмицата споразумение за основните условия на продажбата и преструктурирането на групата на БТК със своите кредитори планира продажбата на 93.99% от акциите на компанията на ВТБ/КТБ. От КТБ пък информираха Българската фондова борса, че ще придобият до 10 процента от БТК.


В резултат на постигнатото споразумение БТК и досегашният ѝ собственик "НЕФ Телеком къмпъни" (NEF Telecom Company) са внесли искане в компетентния английски съд за свикването на събрания на определени техни кредитори, които да се проведат на 30 август 2012 г. в Лондон, за да се обсъди компромисна схема за бъдещето на телекома.

 

Чрез холандската "НЕФ Телеком къмпани" през 2007 г. "Ей Ай Джи Инвестмънтс" купи 90 на сто от БТК от исландския милионер Тор Бьорголфсон и по-малки акционери. През март 2010 г. обаче "Ей Ай Джи Инвестмънтс" стана част от от групата на китайския предприемач Ричард Ли и бе преименувана на "ПайнБридж Инвестмънтс".

 

Заради натрупаните около 1.7 млрд. евро дългове на БТК се наложи смяна на собствеността ѝ като кредиторите обявиха процедура за продажба, в която освен ВТБ/КТБ участваше и турският телеком "Тюрксел", но бяха предпочетени финансовите инвеститори.

 

Събранията на кредиторите, сред които "Дойче банк" (Deutsche Вank), "Роял Банс еф Скотланд", Европейската инвестиционна банка, "Райфайзен Централбанк" (Raiffeisen Zentralbank), "Уникредит" (Unicredi) и др., в края на август ще бъдат последвани от съдебно заседание, което се очаква да се проведе на 6 септември 2012 г., за да одобри компромисната схема.

 

Планираното преструктуриране предвижда капиталови инвестиции в размер на 130 млн. евро, които ще бъдат направени в равни пропорции от страна на ВТБ/КТБ и ще бъдат използвани за частично погасяване на дълга на компанията в замяна на 73% от акциите в преструктурираната група, съобщават от "Виваком".

 

Предложението включва намаляване на общия дълг от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро, посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга. Очаква се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на тази година.


Предложеното преструктуриране, ако бъде одобрено и финализирано, ще доведе до търгово предложение, съгласно правилата, които спазват компаниите, листвани на Българската фондова борса, за изкупуване на останалите акции на БТК, притежавани от съществуващите миноритарни акционери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес