Корпоративна банка уведоми борсата, че взема под 10% от БТК

Заедно с руската "ВТБ Кепитъл" подписаха споразумение с кредиторите на телекома

Корпоративна банка уведоми борсата, че взема под 10% от БТК

Контролираната от Цветан Василев "Корпоративна търговска банка" (КТБ) възнамерява да придобие под 10 процента от "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която работи под марката "Виваком". Това е уведомила банката с писмо до Българската фондова борса, в което посочва, че заедно с руската "ВТБ Кепитъл" (VTB Capital PLC) са подписали с кредиторите на БТК, със самата БТК и с групата на нейната компания-майка споразумение за уреждане на основните условия за бъдеща продажба и преструктуриране на групата на БТК.

Очаква се сделката да бъде приключена през септември 2012 г. след като планът за преструктуриране на силно задлъжнелия телеком бъде одобрен от съда и сделката получи одобрение от съответните регулаторни органи.

Самото споразумение включва редица условности, като според публично оповестената информация финансовия дует ще получи мажоритарен дял от БТК срещу кешово плащане от 130 млн. евро и поемане на дълг за около 588 млн. евро от сегашния борч за 1.65 млрд. евро. Част от условията предвиждат остатъчният дълг да бъде допълнително изкупен от инвеститори, посочени от новия мажоритарен собственик.

Така руско-българският тандем успя да вземе телекомът, за който оферта по-рано през годината подаде и турският мобилен оператор "Тюрксел", който е трети по големина в Европа, но предложението му бе отхвърлено от водещия тогава процедурата по продажба - лондонския офис на инвестиционната банка "Морган Стенли".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?