Училищата ще получат допълнително пари за психолози догодина

Училищата ще получат допълнително пари за психолози догодина

Допълнителни 7 млн. - 8 млн. лева ще бъдат отпуснати на училищата през следващата година за назначаването на психолози и педагогически съветници. Целта е да бъдат наети още 500 специалисти, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник по време на конференция за партньорството между родителите и училището.

В момента в училищата и детските градини работят около 1100 психолози и педагогически съветници. Те са назначени в по-малко от една четвърт от всички над 4300 училища и детски градини. Такива специалисти има основно в големите училища с над 400 - 500 деца, тъй като имат по-голям бюджет и могат да си позволят да отделят средства за заплати. Според Вълчев с отпускането на допълнителни целеви средства по делегираните бюджети на образователните институции от следващата година психолози може да има във всяко училище или детска градина с над 400 деца.

"Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат възможност да назначат такива специалисти", коментира Вълчев. Според него в малките населени места няколко образователни институции могат да споделят един психолог или съветник.

Назначаването на още специалисти е една от стъпките за справяне с агресията в училище. Според Вълчев сред причините за увеличаването на случаите на агресия е липсата на положителен разговор и доверие, както между родители и учители, така и в обществото като цяло.

"Доверието е в основата на съвременното образование. Утопия е, че като сложим камери, ще решим проблема с липсата на доверие", каза образователният министър. Според него родителите трябва да имат доверие на учителите, че понякога знаят по-добре кое е добре за децата им. От друга страна, преподавателите трябва да дават повече информация на родителите, да ги изслушват, а училището да докаже, че реагира на случаи на непрофесионално поведение и агресия.

51% от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 на сто от децата у нас се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина, коментира председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Според нея най-голям е проблемът в област Видин, където учителите ставали едва ли не приемни родители на учениците. „Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете”, коментира Такева. Тя добави, че учителите няма как да заместят отсъстващите родители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?