"Уестингхаус" ще извърши предпроектното проучване за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Американската компания "Уестингхаус” е избрана да извърши предпроектното проучване за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй“. Изборът бе ясен още в петък миналата седмица, но днес бе одобрен от борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник бе подписан и договор с компанията. Според договора изпълнителят трябва да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

В процедурата по избора участваха пет компании, а "Уестингхаус” е била избрана заради най-добрата оферта - 999 500 евро.

Цената е намалена с 16 % от първоначално предложената, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители.

Очакванията са двете проучвания да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева. За сравнение - същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за проекта АЕЦ "Белене” е струвало около 32 млн. евро, каза министърът.

Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 година.

Всички разходи по проекта се поемат от създадената проектна компания "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности". Тя е дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и разполага с капитал от 2 млн. лв., внесен в Банка ДСК. Почти всички средства на практика ще отидат за предпроектните проучвания.

До стартиране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се стигна след отказа на правителството от строежа на АЕЦ "Белене". Тогава бе обявена и процедура за избор на изпълнител на първия етап от проекта - предпроектното проучване.

Петте оферти за изготвяне на технико-икономическия анализ за изграждане на нов ядрен блок на площадката на "АЕЦ Козлодуй" бяха на американската "Уестингхаус", френската "Арева", която участва заедно с японската "Мицубиши", българската "Риск Инженеринг" на председателя на Българския атомен форум Богомил Манев, както и "Уорли Парсънс".

Последните две фирми заедно изготвиха подобен анализ и за строежа на АЕЦ "Белене", а след това работиха с руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт". За своите услуги тогава "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг" взеха над 90 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес