“Бонусът“ от договора за проучване на газ отива за пътища, училища и спортни зали

Нарочените за “бонус“ от премиера Бойко Борисов 40 млн. евро от договора за търсене на петрол и газ с френската“Тотал Е&П” ще отидат за пътища, училища и спортни зали. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

“Не се гласи, Влади, за тези пари, защото вече съм ги приготвил къде ще отиват – за пътища, за училища и за зали. Така че, не им се усмихвай“, обръща се Борисов към зам.-финансовия министър Владислав Гаранов.

При подписването на договора в сряда стана ясно, че “Тотал“ съвместно с австрийската ОМВ и испанската “Репсол”, с които ще работи, ще инвестират 1 млрд. лева в следващите пет години, а в близките дни страната ни ще получи в аванс концесионна такса от 40 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов нарече тези пари “бонус”, въпреки че те са заложени в договора с “Тотал”.

“Между другото, да ви информирам, че тези дни свършихме добра работа с Делян Добрев. Подписахме предпроектното проучване за VІІ реактор за "Козлодуй”. “Уестингхаус” го спечели. Подписахме споразумението с “Газпром” за цената на газа със стара дата от 1 април, с 11% по-ниска, което е около 115 милиона долара по-малко. Сиреч, живи пари сме спестили. И дадохме окончателното становище относно подписването ноември месец на договора за “Южен поток”. Подписваме с консорциума на три от най-големите европейски компании - “Тотал”, ОМВ и “Репсол”, относно проучването и добив на нефт и газ в Черно море, където 40 милиона евро също веднага внасят в бюджета. Просто за тези няколко дни едни от най-големите компании в света в своите области…“, коментира Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?