"РБК дейли":

България прояви лоялност към "Южен поток" и получи отстъпка в цената на газа

Отстъпката всъщност щяла да бъде 10 или малко под 10%

България прояви лоялност към "Южен поток" и получи отстъпка в цената на газа

България се показа лоялна към "Южен поток" и получи отстъпка в цената на газа, внасян от Русия. Впрочем, не става дума за голяма отстъпка – тя ще действа само девет месеца, а финансовият ѝ ефект ще е "символичен" - 95 милиона долара. Това пише в сряда руският в. "РБК дейли", съобщавайки за подписаните от българския министър на икономиката, енергетиката Делян Добрев и зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев три споразумения, едно от които предвижда средна отстъпка в цената на руския газ от
11 процента.

Отстъпката бе предоставена, за да се адаптират договорите към променящите се пазарни условия и да направи по-конкурентоспособен изнасяния газ, обяснили пред изданието от "Газпром експорт".

Сред подписаните документи е и протокол за реализацията на газопровода "Южен поток" на българска територия. Той според вестника определял точката на влизане на бъдещия газопровод в газопреносната система на България, уточнява неговите параметри и по-нататъшните стъпки по проекта. Подписан е и протокол, според който до 15 ноември България трябва да сложи подпис под инвестиционното споразумение за "Южен поток".

Отстъпката в цената на руския газ за България не е определена конкретно и се изчислява по формула, отчитаща прогнозните цени на петрола и петролните продукти. Вчера бе подписан документ за окончателната формула - според някои прогнози става дума за 10 на сто, според други за малко по-малко, коментира пред "РБК дейли" "източник, запознат със ситуацията". Руски аналитик пресметнал, че общата стойност на отстъпката ще е 95 милиона долара.

Партньорите на "Газпром" в чужбина имат право да искат преразглеждане на ценовата формула за газа веднъж на всеки три години въз основа на реални промени на пазара в съответната страна. Тази година руският монополист вече предостави десетпроцентна отстъпка на фирми от Франция, Германия, Словакия, Турция, Италия и Австрия, напомня изданието.

България е малък потребител за "Газпром" и за руската компания е далеч по-важно да осъществи проекта за "Южен поток" - капацитетът на тръбата е към 63 милиарда кубика газ, което 20 пъти надхвърля доставките за България (2,81 милиарда кубика през
2011 г.). Затова "Газпром" е склонил за отстъпката независимо от доста напрегнатите отношения с България, коментира пред вестника Александър Курдин от Руската енергийна агенция.

През април България отказа сътрудничество с Русия по проекта за АЕЦ "Белене" на стойност 6,3 милиарда евро, а в края на 2011 г. се отказа от друг голям съвместен проект с Русия -  изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис, напомня "РБК дейли".

Според украинското рускоезично издание "Биржевой лидер", цитирано в сряда от БТА, очакваната отстъпка за България в цената на руския газ "през второто, третото и четвъртото тримесечие" е почти 115 милиона долара. Променено е също условието "вземай или плащай", отбелязва електронният вестник, без да уточни каква е промяната.

Украинското правителство би трябвало да се поучи от България как да преговаря с "Газпром", защото българите успяха да  издействат значителни отстъпки, както и много европейски  държави, допълва "Биржевой лидер".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес