Унгария спира реформата в своите административни съдилища

Протест в защита на евроценностите в Унгария

Унгария ще отложи за неопределено време влизането в сила на новата система на административните съдилища, обяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Промените в съдебната система на Унгария, предложени от управляващата партия "Фидес", са в центъра на конфронтацията с Европейската комисия, която казва, че някои от реформите на Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

В края на миналата година в страната бе приет закон, поставящ съдилищата под прекия контрол на министъра на правосъдието, което според критици позволява политическа намеса в правораздаването. По-рано тази година унгарският парламент промени някои аспекти на реформата, критикувана и от Венецианската комисия - група европейски експерти по конституционно право.

"Правителството ще инициира замразяване за неопределено време на старта на системата на административните съдилища", каза на пресконференция Гергей Гуяш, шеф на премиерския кабинет. Правителството е убедено, че законът отговаря на нормите на ЕС, но темата за административните съдилища стана обект на дебати, които "несправедливо поставиха под съмнение независимостта на съда", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа