Заради скандала с плагиатство от българин

Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка

Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка

Президентът на Унгария Пал Шмит подаде оставка заради скандала с плагиатството на дисертацията му, заради който вече му бе отнета докторската титла.

 

"В съответствие с конституцията на Унгария, която съм подписал, президентът олицетворява единството на нацията. Това означава, че в дадената ситуация, когато моята личност за жалост разделя любимата ми нация, вместо да я обединява, мой дълг е да прекратя службата си и да се оттегля като президент", заяви Пал Шмит.

 

Първоначално близкият до консервативния премиер Виктор Орбан президент отказваше да подаде оставка, след като бе му бе отнета докторската титла, твърдейки, че няма връзка между дисертацията и длъжността му на държавен глава.


Пал Шмит е бивш олимпийски шампион по фехтовка и член на МОК, а докторската му дисертация е на тема "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри".

 

Миналата седмица университетът "Земелвайс” обаче го лиши от титлата, след като оцени дисертационния му труд като "плагиатство”.

 

Така университетът призна, че дисертацията на Шмит представлява кражба на труда на българския експерт Николай Георгиев, който е вече покойник. В 180 от общо 215 страници Шмит е използвал дисертацията на българина.

Заради скандала ректорът на медицинския университет "Земелвайс" Тивадар Туласай подаде оставка.

 

Случаят тръгна от унгарски седмичник, който през януари публикува откъси от дисертацията на Пал Шмит, които изглеждаха като превод от труда на Николай Георгиев.

 

През 1987 Николай Георгиев е съставил научен труд на тема "Анализ на олимпийската програма", публикуван на френски. Шмит е използвал именно френското издание едно към едно, без да цитира Георгиев. Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и твърди, че двамата са си сътрудничели.

 

Шмит обяви още, че има намерение да напише нов труд, въпреки че е на 70 години. Тема на този нов труд ще бъде взаимовръзката между спорта и опазването на околната среда.

Миналата година в Германия подобен скандал за плагиатство с дисертация принуди министъра на отбраната Карл-Теодол цу Гутенберг да подаде оставка, припомня Франс прес.

По-късно в понеделник унгарският парламент прие оставката на президента Пал Шмит с 338 на пет гласа при шестима въздържали се.

До избирането на нов президент от парламента, което трябва да стане до 30 дни, постът ще е заема председателят на Държавното събрание Ласло Кьовер.

Управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан заяви, че преговаря с останалите четири представени в парламента партии за намирането на приемник на Шмит.

Избирането става чрез тайно гласуване, а избран е онзи кандидат, който получи не по-малко от две трети от гласовете. Ако това не стане, се насрочва втори тур, като победител в него е кандидатът, получил най-много гласове. Двата тура се провеждат в два последователни дни. Новият държавен глава встъпва в длъжност на осмия ден след официалното обявяване на резултати от изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?