Случаят с плагиатство на бившия президент на Унгария е приключен

Пал Шмит

Бившият президент на Унгария Пал Шмит се надява да продължи да работи в олимпийското движение въпреки скандала за плагиатство, предаде Асошиейтед прес.

Шмит подаде оставка като президент на Унгария миналата година, след като университетска комисия констатира, че по-голямата част от докторската му дисертация на тема съвременните олимпийски игри е преписана от други автори.

Бившият президент, който е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1983 г., заяви, че е действал добросъвестно и не е знаел по онова време, че дисертацията му от 1992 г. не отговаря на академичните стандарти.

Специална комисия към университета "Земелвайс" съобщи, че е приключила с разглеждането на случая "Шмит" и е констатирала, че дисертацията не отговаря на необходимите изисквания за форма и съдържание. Комисията също така разкритикува независимия по онова време Унгарски университет за физическо възпитание, че е приел тезата на бившия президент, окачествявайки това действие като незаконно и неетично.

В изявлението си Шмит не обърна внимание на констатациите на комисията и се съсредоточи върху критиките ѝ срещу университета, отбелязва АП.

Етичната комисия на МОК очакваше окончателното решение по случая. Шмит, който е двукратен златен медалист по фехтовка, е застрашен от санкции от олимпийския комитет. Те варират от предупреждение до временно замразяване на членството и изключване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят