Подложен на натиск за КТБ от всички страни

Управителят на БНБ си изпусна нервите и заплаши със съд Вежди Рашидов

И ГЕРБ се отвърна от Иван Искров, Бойко Борисов публично го порица

Иван Искров

На фона на заплетеното положение с Корпоративна търговска банка и всестранния натиск над БНБ за по-бързо решаване на казуса, управителят на централната банка Иван Искров показа изнервеност и смени досегашното няколко месечно мълчание с поредица от обяснителни съобщения и писма.

 

В сряда чрез сайта на БНБ той обяви публично, че смята да съди скулптора и бивш културен министър Вежди Рашидов за уронване на доброто му име. Рашидов е една от публичните фигури, която е пряко засегната от поставянето на КТБ под специален надзор, защото той има там голям влог, който при окончателно затваряне на банката би могъл да бъде само частично покрит от Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Поводът за заканата е интервю на Рашидов в агенция ПИК, в което обвинява Искров в политическа и финансова зависимост.

 

"Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което направи и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е - човек, който работи на държавна служба, не бива да взима. Като е взел, да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост", коментира във вторник пред агенцията Рашидов, намеквайки за финансова обвързаност на Искров с политически и икономически субекти.

 

В писмото си управителят на БНБ призова Рашидов да представи доказателства за твърденията си за зависимости и плащания.

"Ако не можете, моля, поднесете своите извинения. В противен случай ще предприема всички необходими действия, позволени от закона, с цел защита на доброто ми име, включително и по съдебен ред", завършва Искров.

В събота миналата седмица в отговор до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Искров се оплака, че несправедливо е обвинен за "прибързани и противоречиви изявления на управителя на БНБ" и не скри раздразнението си, че е подлаган на всекидневна и от всички страни критика за действията на централната банка по казуса с КТБ. Ден преди това Борисов упрекна ръководството на БНБ, че бави решаването на въпроса за затворената банка и поиска по-бързото ѝ оздравяване и отваряне.

Днес лидерът на ГЕРБ отговори на Искров, като публично го порица и нарече поведението му "арогантно". Искров получи втория си мандат начело на БНБ с изрично осигурената подкрепа на ГЕРБ в 41-то Народно събрание и се считаше, че той е топли отношения с партията на Борисов и със самия Борисов до избухването на кризата с КТБ, която съвпадна с предизборната кампания.

"Години наред всички хвалехме БНБ, защото стрес-тест, закон за банковата система и стабилността на тази система беше изключително добра и не се огъваше", започна по темата КТБ Борисов.

"За съжаление, на моето открито писмо управителят на БНБ Иван Искров не само че не ми отговори така, както очаквах и както му подобава, а хвърля вината върху политиците. Това е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за Българската народна банка така е правен, че политик да не може да се меси в банковата система. И затова в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банкова система. Това означава, че политиците няма как да са се намесили", заяви лидерът на ГЕРБ.

От Искров се отдръпнаха икономистите и финансистите, които са били негови бивши колеги във финансовия бизнес. Той понася критики и от политическите централи, дори от тези, които негласно го крепяха през годините на пребиваването му в БНБ, осигурила си мястото на недосегаема и напълно непрозрачна институция. До момента на кризата с КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България