Управляващите настояват за прегласуване на бюджета на здравната каса

Решението на Народното събрание да прехвърли средства от бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) към този на НЗОК ще създаде сериозни трусове в системата и трябва да бъде преразгледано, каза в понеделник министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

В събота при гласуване на текстове от закона за бюджета на НЗОК депутатите неочаквано приеха предложението на ОДС да се увеличат приходите на касата с 320 млн. лв., които да се вземат от бюджета на здравното министерство.

Според министър Богоев решението противоречи поне на три закона - за здравното осигуряване, за държавния бюджет и за лечебните заведения. Ако то остане в сила, здравното министерство няма да може да изпълни много свои дейности, включително и медицинското обслужване на здравно неосигурените, което НЗОК не може да направи.

Касата няма и техническа готовност за финансиране на повече дейности и всичко това ще създаде сериозни трусове в системата, каза още министър Богоев. Според него в парламента вече има нагласа да се разгледа най-наред Законът за държавния бюджет, след което няма да има проблем да бъде променен текстът, който предизвика толкова емоции.

При гласуването на бюджета на НЗОК не се помисли, че при даването на пари на едно място те ще бъде отнети от друго, коментира казуса и зам.-здравният министър Петко Салчев пред Би Ти Ви. Надявам се тези средства в повече да бъдат осигурени с гледането на бюджета за 2005 г., допълни той.

Според зам.-министъра парите за здравеопазване никъде не стигат, но такова рязко разместване на средства, без да бъдат планирани, е неуместно.

Няма да има нужда да се справяме с тази криза, защото смятам, че депутатите ще са достатъчно отговорни, за да поправят тази си грешка. Не е нормално да се прехвърлят от единия джоб в другия такива огромни средства, коментира още зам.-министър Салчев.

Депутатът от Новото време Борислав Цеков е на мнение, че няма да има процедурен проблем за повторното разглеждане на бюджета на НЗОК и "тази неприятна ситуация ще се преодолее при гласуването на второ четене на държавния бюджет.

Според депутата от НДСВ и зам.-председател на здравната комисия Цветан Ценков решението на парламента за прехвърляне на 320 млн. лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК заварва институциите неподготвени и ще забави подписването на Националния рамков договор за 2005 г. Пред радио "Нова Европа" Ценков посочи, че нито здравното министерство, нито касата, нито болничният сектор са готови за финансиране изцяло от касата. Според него вторият риск е, че с Лекарския съюз не са договорени цените за останалите клинични пътеки и това ще удължи времето за подписване на Националния рамков договор за 2005 г.

Депутатът посочи още, че досега се е предвиждало НЗОК да плаща на болничните заведения от 2006 г.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?