Уран над нормата е открит във водата на Хасково

Спрени са тръбните кладенци с отчетените превишения на стандартите

Уран над нормата е открит във водата на Хасково

В девет тръбни кладенеца, използвани за битово-питейно водоснабдяване на част от град Хасково, е установено отклонение от нормата на течността по показател "уран" и "алфа активност", съобщиха от Министерството на здравеопазването във вторник. Не става ясно каква е причината за превишението.

От ведомството допълват, че тези водоеми са спрени и няма риск за здравето на хората, но информацията идва седмица, след като от Басейновата дирекция "Източнобеломорски район“ са открили превишението и са информирали за това Районната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Несъответствието е открито на 4 април по време на проверка на качеството на водата и е отчетено, че по тези два показателя течността не отговоря на въведените през 2015 година по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води.

От страна на РЗИ незабавно е наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

На 7 април на ВиК-дружеството в Хасково било наредено да се спрат всички тръбни кладенци с превишаване на нормите и да се доведе до града вода, отговаряща на нормативните изисквания. На 11 април управителят на ВиК - Хасково информирал директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.

Здравната инспекция е взела нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели, допълват от здравното ведомство.

То координира с останалите отговорни ведомства съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. Не се посочва евентуалната причина за замърсяването на водата, но Министерството на здравеопазването ще даде пресконференция по случая в сряда.

МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България