Уволнена е съдийката по запора на "Труд" и "24 часа"

Във ВСС има предложение и за дисплинарно производство срещу близката до шефката на СГС Петя Крънчева

Уволнена е съдийката по запора на "Труд" и "24 часа"

Висшият съдебен съвет уволни в четвъртък съдията от Софийския градски съд Мария Георгиева заради допуснатите тежки нарушения. Дисциплинарното производство срещу нея продължи близо година и половина. Тя бе проверявана за общо 44 забавени дела. Георгиева доби известност покрай наложения от нея запор през 2011 г. на активи на "Медийна група България Холдинг", издаваща вестниците "Труд", "24 часа" и др.

Проверката е установила тенденциозно отношение към искания за налагане на запори върху бъдещи искания. В над 10 случая съдия Георгиева не е взимала отношение в продължение на три месеца, въпреки задължението да се произнася в рамките на 24 часа, а при други е вземала решения за часове, според проверка на Инспектората към ВСС, извършена през 2011 година.

Георгиева е показала и изключително странни критерии при налагане на парични гаранции. Веднъж при дело за 186 089 евро е наложила гаранция от 20 000 лева, а при дело за 2 милиона евро е наложила гаранция от 3 000 лева. При друг случай дело с правен интерес от 1.5 млн. евро е довело до гаранцията от 3 000 лева, а след това при дело за 750 000 евро гаранцията е 10 000 лева.

Съдия Георгиева е спирала действието на обезпечения, наложени от нейни колеги в същия съд, приемала е директно молби за обезпечения, без те да минават през деловодството на СГС. По едно от делата Георгиева е допуснала обезпечение за лице, което дори не е подавало молба за това до нея.

Докато дисциплинарното производство срещу Георгиева се точеше във ВСС, срещу нея бе подаден сигнал от адвокатите Ирен Савова и Димитър Ковачев затова, че тя е отразила неверни факти в протокол от съдебно заседание от 14 ноември м.г. по делото за собствеността върху стопанство "Врана".

В четвъртък стана известно, че ще бъде инициирано и дисциплинарно производство срещу съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд. Членът на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че ще започне събиране на подписи сред колегите си в съвета за откриване на такова производство срещу магистрата заради забавено решаване на дела. Подобно предложение може да бъде внесено за решаване от ВСС, ако срещне подкрепата на най-малко петима членове.

Калпакчиев предупреди, че има опасност от изтичане на сроковете, в който може да се търси дисциплинарна отговорност от Крънчева. Той изчете изводите от доклада от проверката на съдебния инспекторат на работата на съдийката. Тя е забавила с над една година писането на мотивите по девет дела без те да са особено сложни. Петя Крънчева няма оправдание със забавянето на делата си, защото е била поставена на режим с по-малко натоварване от колегите си в градски съд. Този магистрат се оказа забъркан и в скандала с антидатирането на делата в СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?