Антимонополната комисия потвърди:

Официалният купувач на "Труд" и "24 часа" ще е Венелина Гочева

Съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за производство по искане на "Про нюз България" АД за концентрация на медийния пазар с покупката на "Медийна група България - Холдинг" АД, издател на групата вестници около "Труд" и "24 часа" и собственик на сградата на Полиграфическия комбинат, потвърди, че евентуалният нов собственик на групата ще бъде Веналина Гочева.

В ръководството на "Про нюз България" е управителят на Медийна група България холдинг" Венелина Гочева. До средата на миналата седмица тя беше съуправител заедно с Любомир Павлов, но с решение на общото събрание тя пое еднолично управлението.

Павлов се оттегли, като бяха вдигнати предпоследните бариери пред прехвърлянето на собствеността в Медийна група България холдинг.

Тъй като няма основания КЗК да открие признаци на концентрация, след произнасянето ѝ ще може да се финализира сделката.

Освен Гочева в Съвета на директорите на "Про нюз България" са и адвокатите Ангел Ризов от кантора "Камбуров и партньори" и Мариус Величков от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", показа проверка на "Капитал". Съдружници в компанията са Венелина Гочева и адв. Димитър Димитров, бивш изпълнителен директор на "Феста холдинг", собственост на Петя Славова. Тя е и мажоритарен собственик на Инвестбанк, основен кредитор на "Медийна група България холдинг" чрез фирмата на Гочева "Про нюз".

До момента собственици в медийната група са бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов и БГ "Принтмедия" със съдружници Христо Грозев, Карл Хабсбург и Любомир Павлов (17%).

Върху дяловете на Павлов и Донев все още има запор от прокуратурата по обвинения срещу двамата за данъчни измами и пране на пари. Докато запорите не бъдат вдигнати, сделка няма да има.

Венелина Гочева е отдавна свързана с вестникарския бизнес. В продължение на години тя бе главен редактор на в. "24 часа" от времето, когато изданията бяха собственост на германската медийна група ВАЦ.

Финализирането на сделката няма обаче да отговори на въпроса кой е новият реален собственик на вестникарската група и сградата на Полиграфическия комбинат. Според неофициална информация ВАЦ продаде вестниците и сградата за 55 млн. евро преди две години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?