Уволненият Николай Кокинов вече е юридически консултант

Уволненият Николай Кокинов вече е юридически консултант

Уволненият след грандиозен скандал бивш градски прокурор на София Николай Кокинов вече работи като юридически консултант на известния столичен адвокат Иво Найденов, съобщава в четвъртък в. "Труд".

Уволнението на Кокинов не му позволява да работи като защитник, но не му забранява да дава консултации. Той обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) изхвърлянето си от съдебната си система именно, за да може поне да практикува като адвокат.

"Така е. Няма да отрека", коментира кратко пред изданието Кокинов, уточнявайки, че вече е явявал с адвокат Найденов по дело в спецсъда. Вероятно на 30 септември той ще влезе и на процеса срещу подсъдимия за убийството на Яна Кръстева – Николай Русинов-Чеци.

"Кокинов може да консултира всеки, защото е грамотен юрист и в крайна сметка работата му е свързана с правото. Всеки нормалномислещ адвокат би се възползвал от неговите знания и опит", заявява и Иво Найденов, цитиран от в. "Труд".

Кокинов бе градски прокурор до април т.г., когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се бе провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя.

Темите, които тримата засегнаха в разговора си, са много, но една от най-скандалните бе как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото.

Градският прокурор информира събеседниците си за отворени разследвания, а бившият премиер получи от него нерегламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР от времето на Цветан Цветанов.

Особено запомняща се беше и репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на главния прокурор Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов бе: "Гърча се като червей", с която той описваше положението си в държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България