Уволненият шеф на НЕК се оплака от натиск за сделки с ток

Договорките под масата продължават, от което губи държавната енергетика, смята той

Уволненият шеф на НЕК се оплака от натиск за сделки с ток

"Все още не знам какви са мотивите за отстраняването ми. В петък, докато бях в отпуск на плажа, ми се обади изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" г-н Жаклен Коен да ми каже, че съм освободен от поста", коментира в понеделник отстраненият изненадващо изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" Петър Илиев.

"Никой не ми е казал къде съм сбъркал. Може да е под натиск на работодателите, вече не знам кой управлява държавната енергетика. Но и на мен се опитваха да ми оказват натиск за провеждане на фиктивни търгове за електроенергия – и от страна на търговци, и от по-висшестоящи, но аз съм отказвал. Нищо не съм спестявал и отдавна говоря, че сега на борсата за ток е по-зле от преди, когато договорките ставаха под масата и по телефона", допълни Илиев. Той бе отстранен в петък, но остава на поста до вписването в Търговския регистър на новоназначения Иван Йончев.

Йончев оглавяваше "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) при кабинета "Орешарски", но малко преди правителството да си тръгне бе заменен от Жаклен Коен през лятото на 2014 г. С идването на кабинета "Борисов 2" Коен запази поста, но през февруари 2016 г. енергийният министър Теменужка Петкова го отстрани заради несправяне с работата.

Коен, който се счита за кадър на ДПС и в миналото е бил свързан с "Мултигруп", бе върнат начело на БЕХ преди две седмици без никакви мотиви за назначаването му на мястото на Петьо Иванов. Йончев също се приема за човек на ДПС. Той беше колега на Коен в борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" в последните години и сега двамата поемат ключови държавни енергийни дружества.

Надделяват ли ДПС в енергетиката?

Запитан от Mediapool дали назначаването на Коен и Йончев означава, че държавната енергетика все по-повече минава под контрола на ДПС, чийто почетен лидер Ахмед Доган афишира интересите си в сектора с придобиването на ТЕЦ "Варна", Илиев отговори, че не може да каже дали това е така. "Двамата са специалисти, дали са свързани с ДПС - не знам. И аз запазих поста си в НЕК при служебното правителство на Румен Радев, но не съм негов човек", уточни той.

Илиев отказа да посочи кои са "по-висшестоящите", които са му оказвали натиск да провежда нагласени търгове за ток. Каза, че сред тях не бил премиерът и допусна, че той не знае какво се случва в енергетиката. Не цитира и фирми, които са искали от него да нагласи търг, така че да купят по-евтина енергия от НЕК.

Махането на ценния кадър

"Затова и си подадох оставката", коментира Илиев действията си от средата на юни, когато  депозира пред съвета на директорите на БЕХ искане да бъде освободен като директор на НЕК по лични причини. Бордът обаче тогава не го освободи, а министър Петкова обясни на няколко пъти пред медиите колко ценен кадър е Илиев и как държавната енергетика не може без него.

Какво се е променило за един месец, не става ясно, тъй като в съобщението за отстраняването на Петър Илиев липсват мотиви.

"Аз съм си същият. Никой не ми е казал къде съм сбъркал. Научих за освобождаването си на плажа – миналата седмица бях в отпуск. Доколкото знам и министър Петкова и в отпуск. Обади ми се г-н Коен и то след като на сайта на БЕХ бе публикувано съобщението за отстраняването ми. Винаги съм считал, че съм временно на поста. Да си посипя главата с пепел ли?", коментира той.

"Може би е под натиск на работодателите, но ако е така, тогава не знам кой управлява държавната енергетика", допусна Илиев и допълни, че никога не е спестявал мнението си – нито пред депутатите от парламентарната енергийна комисия, нито пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

Критики към законодателните изисквания за пазара на ток

Наскоро Петър Илиев изпрати на Теменужка Петкова анализ, че НЕК губи милиони левове заради регулаторната политика. В последните дни той атакува и борсата за ток у нас, че правилата ѝ позволяват манипулации на търговете за електроенергия, от които определени фирми купуват евтин ток, а след това го продават скъпо.

Сега Петър Илиев не спести и оценката си, че предприетите законодателни реформи на пазара на електроенергия само влошават нещата. По думите му настоящият хибриден електроенергиен пазар между регулирани от КЕВР цени и свободна търговия е по-лош вариант в сравнение с периода преди задължителното изкарване на борсата на енергопроизводители с мощност над 1МВ. Илиев твърди още, че внесените нови поправки в Закона за енергетиката няма да помогнат с нищо на пазара на ток.

Сбъркан пазарен модел

В момента пазарният модел е сбъркан, смята Илиев: "Не е нормално България да има излишък на ток, да изнася огромни количества и в същото време цената на вътрешния пазар да е толкова висока".

"И днес 2 млн. лв. са изнесени от България с електроенергията", посочи той. По думите му за година и половина от страната са изнесени 13 млн. кВтч електроенергия, които са субсидирани с над 1 млрд. лв. от българските потребители. Той обясни, че това се получава заради цената на енергията от възобновяеми източници, която е между 330 и 380лв/МВтч, а референтната пазарна, определена от КЕВР, е около 100 лв./МВтч. Така, според него, се изнася евтината енергия и страната ни субсидирала икономиките на Румъния и Гърция. "Нямаше да съм толкова ядосан, ако не ми бяха казали как чужд търговец (купуващ от българската борса за ток – б.а.) заявил, че ще ни изкупят ток, а после ще ни продават свещи", каза Петър Илиев.

Според него правилата за търговия на Българската независима енергийна борса не са добри и застрашават националната сигурност. Той разкритикува борсовия оператор, че позволява в сегмента за сключване на двустранни договори за доставка на електроенергия всеки да си обявява каквито си иска правила за своя търг. Това позволява купувачите да се наговарят предварително с производителите и да се прави търг, който фактически не отговаря на интересите на нито един от останалите играчи на борсата, освен на конкретния, обясни Илиев схемите.

Схемаджийството продължава

Репликиран, че преди въвеждането на борсата търговията с ток се провеждаше също чрез договорки със свои хора и индивидуалните търгове на НЕК бяха крайно непрозрачни, а цялата енергия на НЕК за 2015 г. бе спазарена с избрани фирми, Илиев посочи, че това е било преди неговото назначение.

В същото време, обяснявайки за оказвания му натиск от фирми за нагласени борсови търгове, Илиев каза, че вероятно ако той е бил от обратната страна, също ще е щял да се опитва да намира евтина енергия по този начин, след като правилата на борсовата търговия допускат възможността за манипулации.

Според него борсовата търговия трябва да става чрез стандартизирани продукти. Такива пакети от върхова, дневна, нощна и уикенд енергия поискаха представители на бизнес организации и те бяха обещани от КЕВР и енергийния министър, но все още не са факт.

По думите му с допускането само по седем търга дневно на борсата, пазарът може да се блокира от един единствен играч. Илиев разкритикува и колебанията на правителството да освободи напълно електроенергийния пазар и да няма цени, определяни от КЕВР за бита и малките фирми. Според него така заради социално слабите, спрямо които в същото време не се прилагат адекватни енергийни помощи, се задържа покачването на цената на тока до реалната ѝ себестойност, която не е непоносима за повечето потребители.  В същото време шефът на НЕК призна, че реформи се правят изключително трудно, тъй като се накърняват много интереси.  

Студеният резерв е неефиктивен модел: На един плащат, друг работи

Петър Илиев изказа и мнение, че трябва да отпаднат плащанията за т.нар. студен резерв за електроцентрали, само за да са на разположение на "Електросистемния оператор" за работа при нужда. Този механизъм, останал от комунизма и прилаган в много малко европейски страни, трябва да се замени от плащания за капацитети за електроцентралите, изтъкна Илиев.

"И при двете аварии на АЕЦ "Козлодуй" (временните изключвания на VІ блок по технически причини)  не беше активиран студеният резерв, защото това отнема часове, а пазарът беше балансиран от НЕК", каза той, давайки пример за неефективност и плащане на пари за едни и същи електроцентрали от години за студен резерв.

Илиев декларира, че винаги е защитавал само интересите на НЕК и оставя компанията на печалба от 30 млн. лв. за полугодието на 2019 г. Той не даде подробности как е успял да преодолее отчетената за първото тримесечие загуба от близо 73 млн. лв., но обяви, че при правилно структуриран енергиен пазар компанията би могла да печели годишно 500-600 млн. лв. от продажбата на ток от водните си централи на свободния пазар и от балансиране на пазара.

"Най-нормалното нещо е НЕК да продава водната си върхова енергия на борсата за ток именно при пиковите потребления на електроенергия, а не през нощта, както ни задължават в момента", даде пример той.

А сега накъде?

НЕК може да печели много повече пери, но това не става поради сегашния пазарен модел в енергетиката, смята Илиев. "И с тях да се плащат пенсиите на част от хората", каза той, визирайки задължението половината от печалбата на държавните дружества да отива в бюджета. Илиев смята също така, че трябва да се носи наказателна отговорност при отчитани загуби от държавно предприятие – "дали ще е по вина на ръководството, на регулатори, или на нормативни разпоредби, трябва да се носи отговорност".

Той се пошегува, че очаквал оферти за нова работа. Каза, че още в предишни години имал предложения за влизане в политиката и не било изключено сега това да стане, ако много го ядосат. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес