В МВнР нямало официална нота от Испания срещу почетния консул Стоичков

Нападките му към испанския вицепремиер обаче породили "напрежение"

В МВнР нямало официална нота от Испания срещу почетния консул Стоичков

В Министерството на външните работи (МВнР) няма получена официално нота от испанското посолство в София във връзка с изяви на футболиста Христо Стоичков, съобщиха от ведомството.

По неофициална информация обаче има напрежение около неговите изказвания по темата с референдума в Каталуния.

По-рано в. "24 часа" съобщи, позовавайки се на дипломатически източник, че Испания е изпратила официална нота до Външно министерство, с което изразява нежеланието си Стоичков да изпълнява длъжността на почетен консул на България в Барселона.

Повод за недоволството на испанското кралство срещу бившия футболист е скандалът, който той забърка в ефира на мексиканската телевизия "Унивижън" след сблъсъците на полицията с желаещи да гласуват на референдума за независимост на Каталуния преди седмица.

Стоичков обвини испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, че е изпратила полиция срещу желаещите да гласуват в незаконния референдум, защото е последователка на испанския диктатор Франко.

"Дядо ѝ е франкист, баща ѝ е франкист, тя е франкист и дори и синът ѝ е франкист", заяви българският почетен консул, призовавайки Сантамария да подаде оставка.

Тя пък реагира, изразявайки намерение да съди Стоичков, засегната най-вече от квалификацията за непълнолетния ѝ син. Това провокира незабавно извинение от страна на бившия футболист, което обаче не трогна испанския вицепремиер.

Христо Стоичков изпълнява функциите на почетен консул в Барселона, откакто бе назначен през юни 2011 г. от първия кабинет "Борисов". Освен за провинция Каталуня, той отговаря и за българите, живеещи в Арагон, като до момента не е ясно какви заслуги има за този период.

Споделяне

Още по темата

Още от България