Ваксинацията във Франция ще започне през последната седмица на декември

Премиерът Жан Кастекс (дясно на преден план)

Ваксинацията на населението във Франция ще започне през последната седмица на декември, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Франс прес.

Кастекс, който говори пред френския парламент, обвърза началото на кампанията с одобряването от Европейската агенция по лекарствата на ваксината, разработена от компаниите Pfizer и BioNTech - нещо, което се очаква да стане в понеделник.

На първия етап ще бъдат ваксинирани рисковите групи - възрастните, уязвимите и някои здравни работници. Очаква се това да отнеме между шест и осем седмици, тъй като между прилагането на двете необходими дози на човек трябва да минат 21 дни, обясни Кастекс.

Той изрази очакване неприоритетните групи да бъдат ваксинирани в "края на пролетта".

Франция ще получи до края на годината около 1,16 милион дози ваксина, обяви премиерът.

Той добави, че още 677 000 дози ще пристигнат на 5-6 януари, а след това - приблизително 1,6 милион дози през февруари.

Франция е поръчала общо около 200 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на 100 милиона души.

През последното денонощие в страната са били потвърдени повече от 17 хиляди нови случая на коронавирус срещу над 11 хиляди през предходното, съобщиха френските здравни власти, цитирани от АФП.

Делът на положителните тестове остава стабилен - 6,2 процента.

Броят на пациентите в реанимация е намалял с 31 до 2840. В четвъртък миналата седмица той спадна под 3 хиляди за първи път от края на октомври.

292 човека с коронавирус са починали във френски болници за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи в страната надхвърли 59 300.

Във Франция са регистрирани над 2 милиона и 400 хиляди заразени. Страната е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Русия.

На 29 октомври френският президент Еманюел Макрон обяви, че целта е броят на новите случаи на коронавирус за денонощие да бъде намален от 40 хиляди по онова време до 5 хиляди. Ден по-късно във Франция влезе в сила втората национална карантина от началото на пандемията. Тя бе отменена във вторник и заменена от нощен полицейски час.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?