Външният министър на Украйна: "Южен поток" е политически проект

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин определи "Южен поток" като политически проект, който няма да промени нищо за Европа, предаде ИТАР-ТАСС. "Има проекти, които носят политически характер", каза Климкин.

Ако проектът "Южен поток" бъде изпълнен, то за Европа нищо няма да се промени, отбеляза той, твърдейки същевременно, че някои страни по трасето са против строителството и представители на тези държави неотдавна са били в Киев.

Има страни, които са готови да вложат средства в модернизацията на украинската газопреносна система, каза министърът. Бъдещето на газовия пазар е в диверсификацията му,
допълни той, посочвайки, че ще започнат доставки на шистов газ, а се работи и по въпроса за реверсивните доставки за Украйна.

Украйна има свои приоритети - да осигури надеждни газови доставки при условията, действащи на европейските газови пазари. Киев е готов да осигури транзита на синьо гориво през украинска територия и за това ще допринесе реформата на Нафтогаз, допълни министърът.

Сегашната ситуация в газовите доставки е тест за Европа от гледна точка на ролята, която Европейският съюз ще играе в света, според Климкин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес