По повод подготвяно одобрение на заема от "Газпром"

Плевнелиев се възмути, че продължават дейностите по "Южен поток"

Плевнелиев се възмути, че продължават дейностите по "Южен поток"

По повод публикации, че "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) подготвя решение за сключване на договор с "Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта "Южен поток“, държавният глава Росен Плевнелиев изрази във вторник вечерта учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него.

 

Съобщението от прессекретариата на президента дойде, след като "Капитал" съобщи, че съветът на директорите на БЕХ се е събрал, за да одобри договорения още от предишното правителство заем, но с уточнените от кабинета "Орешарски" параметри. При подписването на инвестиционното решение за газопровода в края на октомври миналата година стана ясно, че "Газпром" ще даде на БЕХ 620 млн. евро, за да финансира своя дял от проекта срещу лихва от 4.25 на сто. Кредитът ще се изплаща 22 години, пет от които са гратисен период до постъпването на първите дивиденти през 2019 г. от експлоатацията на газопровода, обясни при обявяването на изпълнителя на българското трасе тогавашният директор на БЕХ Иван Йончев.

 

От БЕХ, която с "Газпром" държи равен дял в "Южен поток България", и Министерството на икономиката и енергетиката естествено приложиха познатия прийом да не вдигат телефоните в критични моменти, за да обяснят какво налага вземането на кредита, при положение, че Брюксел поиска спирането на реализацията на газопровода до уреждането на проблемите му с европейското законодателство, а премиерът Орешарски заяви, че е наредил да се прекрати всякаква дейност по проекта.

 

"Капитал" по-късно информира, че е отложено вземането на важното решение, което би белязало по своеобразен начин в предпоследния ден от живота на това правителство.

 

Президентът обаче напомни, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата на Евросъюза както при избора на изпълнител на строежа на българското трасе, така и за осигуряването на достъп на трети лица до капацитета на тръбата.

 

Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин, посочи Плевнелиев.

 

Той отново призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта, до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Президентът Плевнелиев припомни позицията си в подкрепа на реализацията на проекта "Южен поток“, но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство.

 

Твърди се, че бързането да се подпише заемът от "Газпром" е за да се раздадат аванси на строителните фирми на трасето у нас, сред които са "Стройтрансгаз" на поставения под американски санкции и приближен на Кремъл руски бизнесмен Генадий Тимченко и пет български фирми, държащи равен дял в дружеството "Газпрокт Юг".

 

Още в края на миналата година стана ясно, че капиталът на проектното дружество "Южен поток България" ще бъде увеличен от 15.6 млн. лв. на близо 400 млн. лв. Според поканата за общо събрание на акционерите БЕХ и "Газпром" (които държат равен дял), която беше публикувана в Търговския регистър, холдингът и руският газов гигант трябваше да внесат по 191 млн. лв. Тогава обаче БЕХ не внесе своята вноска, а руската компания оформи своята като заем. За да попълни акционерното си участие холдингът очакваше отпускането на средствата от руския газов гигант, припомня "Капитал".

 

Изданието информира още за смяна на разпределението на акциите в българския участник в строителя на "Южен поток" у нас. В "Газпрокт Юг" вече "Главболгарстрой" на Симеон Пешов държи 40%. Сделката е станала на 11 юли, като компанията е придобила дела от 20%, който беше собственост на "Промишлено строителство холдинг". Последното дружество беше приватизирано от "Водстрой 98" - компанията, която през последните години спечели държавни поръчки за над 500 млн. лв. и която се свързва с Делян Пеевски.

 

Заради сделката обединението вече не се представлява от Иван Мирински - официалният собственик на групата около "Водстрой 98". Останалите акционери са непроменени: "Техноекспортстрой" (което също се свързва с Пеевски), "Понсстрой инженеринг" и "ПСТ холдинг" (смятан за близка до ПИБ и Пеевски). Всеки от тях държи по 20% от капитала.

"Партньорът ни "Промишлено строителство холдинг" реши да се оттегли от проекта и ни предложи да закупим дяловете му в обединението. След като обмислихме предложението и уповавайки се на безспорния опит, който "Главболгарстрой" има в изграждането на подобни обекти, решихме да приемем направеното предложение", коментираха промяната в акционерното участие от ръководството на "Главболгарстрой".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?