Въпреки скептицизма, спирането на огъня в Сирия може да има шанс за успех

Въпреки скептицизма, спирането на огъня в Сирия може да има шанс за успех

След пет години кръвопролития, сирийската гражданска война може би изглежда на път да продължи вечно, но уреденото от САЩ и Русия "спиране на военните действия" може всъщност да се окаже възможност, пише в сряда агенция Асошиейтед прес.

Агенцията се аргументира най-напред със слабостта на основните бунтовнически групи, борещи се срещу президента Башар Асад. Така наречената Свободна сирийска армия и безбройните други милиции, бродещи из раздробения пейзаж, очевидно изпитват трудности дори да притиснат Асад до стената. Намесата на Русия на негова страна през септември, изглежда, му даде решителен тласък. Бунтовниците бяха разгромени и обсадени на редица ключови места през последните месеци. Десетки техни другари по оръжие бяха убити.

Слабостта на основните бунтовнически групи

Още по-сериозно е това, че подкрепящите Асад сили, подпомогнати от руската военна мощ, почти са обкръжили бунтовниците в основния им бастион Алепо - най-големия град в Сирия. Възможността градът да бъде снабдяван с бойци и оръжия от територията на Турция е почти изчерпана.

С наближаването на временното спиране на огъня, което трябва да настъпи в петък в полунощ местно време, основните бунтовници се бият срещу надигналите глава правителствени войски, срещу обръгналите в битки бойци на Хизбула, срещу множество съюзени с армията и Хизбула шиитски бойци, както и срещу "Ислямска държава".

Кюрдските сили в последно време разчистиха над 10 км терен северно от Алепо, който преди бе под контрола на опозицията и се приближават към опозиционните бастиони Мареа и Азаз, близо до турската граница.

"Ясно е, че американските и европейските поддръжници на бунтовниците вече не желаят да ги подкрепят да спечелят битката", казва пред АП Ранда Слим от базирания във Вашингтон Близкоизточен институт. "Най-доброто, което могат да направят, е да опитат да им помогнат да получат по-изгодни условия в споразумението", добавя тя.

Вниманието на основните регионални поддръжници на бунтовниците, Турция и Саудитска Арабия, е отвлечено от техни вътрешни проблеми. След като заплаши със сухопътно настъпление в Сирия, турският външен министър каза в понеделник, че наземна операция никога не е била планирана.

Ако боевете продължат, има големи шансове много бунтовници да се предадат или да се включат в редиците на джихадистки групи като "Ислямска държава" или Фронт "Ан Нусра".

За сметка на битката срещу "Ислямска държава"

Въпреки че руснаците оправдават намесата си с това, че тя е част от световната кампания срещу "Ислямска държава", опозицията казва, че всъщност повечето бойни полети на руската авиация са били насочени срещу бунтовници неджихадисти с ясната цел да ги отблъсне от зоните под техен контрол на северозапад и на юг. Прави впечатление, че руснаците не вършат нищо срещу "Ислямска държава" в съседен Ирак. За предвожданата от САЩ коалиция това е също толкова важна част от борбата срещу групировката.

Тази внушителна коалиция, която включва повечето страни от арабския свят, действително отбеляза някои победи в Ирак в тясно сътрудничество с иракската армия, прогонвайки екстремистите от важни места като Тикрит и Рамади. Навярно предстои и кампания за отвоюване на Мосул - най-големия контролиран от "Ислямска държава" град в Ирак. Подобни успехи не се наблюдават в Сирия, а "Ислямска държава" все още е здраво укрепена в Ракка - най-големия град, който групировката държи в тази страна. Ключова разлика е това, че не може да има сътрудничество между коалицията и армията на Асад, докато трае гражданската война. Във всеки случай армията на Асад е заета и другаде.

Така войната в Сирия - освен че предизвика миграционна криза в Европа и внесе бъркотия в политиката в САЩ - подля вода на усилията за сразяване на "Ислямска държава", констатира в анализа си агенцията. Това, наред с опустошението в самата Сирия - където половината население е разселено и над четвърт милион души са загинали - допълват всеобщото впечатление, че тази гражданска война трябва да свърши.

Примирието – благоприятно за ключови играчи

Ако спирането на военните действия се окаже трайно или постоянно, или доведе до договорен преходен период, то може да бъде благоприятно за някои ключови играчи.
За Асад, чието отстраняване бе предричано от мнозина още от първите дни на бунта, всяко развитие на събитията, при което той остане на власт в Дамаск, е победа. Въпреки че малцина ще го признаят, първоначалните му твърдения, че повечето от противниците му са внесени отвън джихадисти терористи - поне донякъде ще се е оправдало от възхода на "Ислямска държава".

За обикновените бунтовници избягването на пълно поражение от сили, включващи не само сирийската армия, но също така Иран, Хизбула и Русия ще бъде представено като успех, който би трябвало да им спечели място на бъдещата маса за преговори. Ако бойните действия спрат сега, бунтовническата коалиция ще запази контрола си над по-голямата част от провинциите Халеб /Алепо/ и Идлиб, и над ключови зони по границата с Ливан и на юг край Дамаск.

Русия ще натрупа точки, защото е помогнала да приключи войната. САЩ ще избегнат близкоизточното тресавище и ще излязат от ситуация, ставаща все по-неудобна с всеки изминал ден.

Турция ще е разочарована от оставането на Асад, но заедно с други съседи на Сирия - Ливан и Йордания - ще бъде облекчена от възможността да спре бежанския поток.

С толкова много бежанци в Европа - предизвикващи негодувание сред хората и дори преоценка на политиката на отворени врати на ЕС - и европейците ще могат да си поемат глътка въздух.

Въпреки цялата циничност и вероятно оправдан песимизъм около американско-руското споразумение за спиране на огъня, то може да се окаже най-сериозната инициатива до момента за спиране на продължаващия пет години конфликт. Споразумението се основава на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за пътна карта за слагане на край на войната и за съставяне на ново правителство в Сирия до 18 месеца. САЩ и Русия направиха така, че този план да изглежда малко по-правдоподобен, заключава Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят