ВАС разчисти кашата с липсващия указ за Марин чрез казуса "Циганов“

Съдът отказа да се занимава с гражданството на руския мафиот

ВАС разчисти кашата с липсващия указ за Марин чрез казуса "Циганов“

Върховният административен съд окончателно отказа да образува дело за връщане на гражданството на издирвания от Интерпол руски мафиот Константин Циганов. С определението си съдът на практика разчисти и правната каша около липсващия указ за упълномощаването на вицепрезидента Ангел Марин да подписва вместо Първанов предоставянето на гражданство.

Константин Циганов поиска от ВАС да възобнови делото му срещу указа на Марин от 2010 година, с който бе отнето българското му гражданство. Той заявява, че указът е навалиден, защото липсва указ, с който Първанов е упълномощил Марин да извършва тази дейност по време на втория мандат на "Дондуков" 2.

ВАС обаче отхвърля тази претенция на руснака. Съдът заявява, че Марин е упълномощен да дава българско гражданство през 2002 година, а указът на президента Първанов няма срок на действие. При решенията си за даване или отнемане на гражданство Марин се е позовавал именно на указа от 2002 година, който не може да бъде обжалван по съдебен ред. Поради тази причина ВАС окончателно отхвърля искането на Циганов за образуване на дело, а и показа как ще действа при всеки друг подобен случай.

Това решение поставя въпроса дали колегията на ВАС все пак ще сезира Конституционния съд за проблема с липсващия втори указ за упълномощаването на Марин да помилва и дава гражданство вместо президента Георги Първанов. В началото на февруари председателят на ВАС Георги Колев заяви, че подобно питане ще бъде отправено до КС именно заради висящото дело на Циганов, но сега се оказва, че административният съд може да реши казуса и без мнението на конституционалистите.

Името на Циганов отново се завъртя в новините през последния месец, след като в. "Галерия" публикува снимка от 2008 г., на която се вижда как премиерът Бойко Борисов (тогава кмет на София) се здрависва на футболно игрище с руския мафиот, който по това време е обявен за международно издирване. Циганов е сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш".

Вестникът писа, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

Министър-председателят заяви, че не познава руснака, а информацията е "компромат". Нито го знам, нито го познавам, заяви Борисов без да отрича, че двамата са играли футбол заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?