Вътрешните министри от ЕС без споразумение за разпределение на кандидатите за убежище

Общ изглед от залата, в която заседават министрите, сн. ЕПА/БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС не успяха да се споразумеят за механизъм за разпределение на кандидатите за убежище, каза френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от ДПА.

Въпросът отново ще бъде засегнат в понеделник на среща на външните и вътрешните министри от блока в Париж, заяви Кастанер. Той каза, че целта е 15 страни да стигнат до споразумение за такъв механизъм.

Имаше много различни мнения при обсъждането, което започна снощи, каза френският вътрешен министър. Някои от участниците, по думите му, са отказали да приемат мигранти, други са призовали за солидарност и мнозина са изразили безпокойство да не бъде приет механизъм, който да се окаже стимул за повече мигранти да опитат да стигнат до Европа.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза преди срещата в Хелзинки, че ще търси временно решение за разпределяне на мигрантите, спасени в Средиземно море. Въпреки това той се изказа тази сутрин скептично относно перспективата за постигане на сделка.

Снощи министрите проведоха първи преговори по плана, един от инициаторите на който е Франция. По-малко от 10 от 28-те държави членки обаче са предложили да приемат мигранти, каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн след дискусията, която продължава в четвъртък.

Страните от ЕС имат големи разногласия по този въпрос. До миналата година Италия приемаше повечето мигранти, пристигнали по море. Но новото правителство в Рим настоява и другите държави в съюза да поемат своя дял от мигрантите.

Вчера Хорст Зеехофер подчерта, че не става дума за разпределяне по квоти и че не иска "фактическо отваряне на границите" за мигранти. По думите му безспорно това са хора, спасени от удавяне и откарани в сигурно пристанище. Но добави, че не е задължително пристанището да е европейско, тоест трябва да съдействат и властите в страните от Северна Африка.

Италианският министър на външните работи Енцо Моаверо Миланези изложи в сряда план за създаването на "структуриран" механизъм за разпределяне на новопристигналите мигранти, при което заявленията за предоставяне на убежище да се подават извън границите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа