Надим Шахади, експерт по Ливан и Близкия изток:

Възможно е атентатът в Бургас да е заради срещата на сирийската опозиция

Възможно е атентатът в Бургас да е заради срещата на сирийската опозиция

Версията за връзка между срещата на сирийската опозиция в България и атентата край Бургас е напълно възможна. Това коментира Надим Шахади, експерт по Ливан и Близкия изток от британския Кралски институт по международни отношения "Чатъм хаус" в понеделник.

 

"Всъщност това беше една много важна среща за организиране на сирийската опозиция. Аз също бях там. Това беше подготовка на следващата среща в Кайро, където опозицията подготви по-подробна политическа програма, което позволи на опозицията да запази категоричната подкрепа на международната общност. Тогава беше посочено, че целта е да бъде свален режимът в Сирия. Аз бях изненадан и си мислех, че България не е очевидният избор за терористично нападение, защото то щеше да има доста по-голям отзвук, ако беше организирано другаде. Да не забравяме, че България има дългогодишни отношения със Сирия още отпреди падането на Берлинската стена. Ето защо версията е напълно възможна", посочи Шахади пред БНР.

 

В края на май около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха край София. Българските представители категорично отхвърлиха каквито и да е версии за връзка между атентата и външната ни политика, като обявиха, че той е насочен изцяло срещу Израел.

 

"Това, което липсва в картината, е българската версия, защото чухме за връзката с "Хизубула" от израелците и от други източници, но няма официално потвърждение от България. Не знам какво да мисля за това. Израел със сигурност си има своите разузнавателни канали, но засега нищо не излиза от българското разследване и не е ясно дали израелците бяха твърде бързи или българите прекалено бавни", коментира още Шахади, който е бил и директор на Центъра по ливански изследвания в Оксфорд.

 

До момента разследването от българска страна не е обявило никакви конкретни резултати. Повече от три седмици след кървавия терористичен акт все още не е идентифициран извършителят, нито предполагаемите му съучастници. България официално не споделя и версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

 

Шахади посочи, че допуска разследването на атентата в България или поне официалното огласяване на извършителите да се забави и да бъде като "банков влог, който може да бъде изтеглен при нужда в бъдеще".

 

"Може да се направи сравнение на този инцидент със свалянето на турския самолет от сирийската противовъздушна отбрана без предупреждение. Турция не реагира и не отговори на провокацията. Турците си запазиха правото да действат в бъдеще, защото техните анализи също са показали, че сирийският режим се опитва да провокира война с Турция, а оттам и с НАТО, което ще налее вода в мелницата на Асад, Иран и "Хизбула", защото те ще си възвърнат легитимността и статута на борци срещу НАТО и империализма. При една евентуална война със Запада правителството в Сирия ще може да се справи с опозицията, като я обвини в колаборационизъм", посочи експертът.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България