Възможно е референдумът за отстраняване на Бъсеску да бъде в два дни

Траян Бъсеску

Възможно е референдумът за отстраняване от длъжност на румънския президент Траян Бъсеску да бъде проведен в два дни, заяви за Радио Франс Ентернасионал сенаторът от Социалдемократическата партия Илие Сърбу.

Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) обмисля нова стратегия, чрез която да гарантира, че временно отстраненият президент Траян Бъсеску ще бъде окончателно свален от поста на референдума на 29 юли, посочва на електронната си страница радиото. Допитването до народа може да се състои не в един, а в два дни, за да се постигне прагът на участие от 50 процента плюс един, необходим, за да бъде признат за валиден референдумът.

"Възможно е, разумно е, в крайна сметка решението ни принадлежи. Право на парламента е да реши", казва сенаторът социалдемократ Илие Сърбу, като уточнява, че все още не са водени подобни дискусии от ръководните органи на СЛС.

"Парламентът реши за датата 29 юли, може да реши за още един ден, така че хората да не бъдат притиснати от времето, от обстоятелствата, особено в тези горещини. Мисля, че е разумно и има шансове това да се уреди, ако бъде взето подобно решение", добави Сърбу.

Същевременно ново проучване показва, че 67 процента от румънците биха гласували за окончателно отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску. Според сондажа на Групата за обществено-поведенчески проучвания "Авангард", 56 процента от анкетираните са заявили, че със сигурност ще участват в гласуването.

88 процента от анкетираните са посочили, че по-скоро нямат доверие на Бъсеску, а 19 процента са заявили, че имат доверие в него.

По отношение на партиите сондажът показва, че управляващият Социал-либерален съюз води в предпочитанията на анкетираните с 61 процента, следван от опозиционната Демократично-либерална партия с 18 процента, Партията на народа на Дан Дяконеску с 10 процента и Демократичния съюз на унгарците в Румъния с 5 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани