Великобритания подписа сделки с Китай за над 9 милиарда британски лири

Тереза Мей и съпругът й Филип в Шанхай

Великобритания подписа сделки за 9,3 милиарда брит. лири (13,26 милиарда долара), с които ще се създадат близо 2500 работни места в Обединеното Кралство. Това съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс, през последния ден от посещението на премиера Тереза Мей в Китай.

"Споразуменията, които бяха подписани тази седмица, са на стойност над 9 милиарда лири и показват ясно, че има търсене на британски стоки и услуги, заявява в комюнике министърът на международната търговия Лиъм Фокс.

"Като международно икономическо ведомство ние ще продължим да развиваме тези стойностни отношения, които вече облагодетелстват британските компании с порядъчната сума от 59 милиарда лири търговия всяка година", допълва Фокс.

Мей приключи тридневното си посещение в Китай с посещение в търговската столицата на страната - Шанхай.

Великобритания се опитва да се утвърди отново като глобален търговски играч след референдума от 2016 година, на който бе решено страната да излезе от ЕС, припомня Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин представи вчера предимствата на мегаплана си "Един пояс - един път" за търговски и инфраструктурни връзки в Азия на среща с Мей, чието правителство не бърза да подкрепи инициативата.


Планът на стойност над 3 долара е "открита, прозрачна, включваща и печеливша за всички инициатива", изтъкна Си Цзинпин пред Мей. Китай и Великобритания могат да имат по-широко, по-задълбочено сътрудничество на по-високо равнище в рамките на инициативата, каза Си Цзинпин, като допълни, че планът работи според пазарните и международните правила.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?