Версии: Поръчката за "Струма" спряна за печелене на време или рекет

Неизвестна фирма плати 15 000 лв. за образуване на делото в КЗК

Версии: Поръчката за "Струма" спряна за печелене на време или рекет

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи в четвъртък, че образува производство по жалбата на "С и Г Груп БГ" за спиране на поръчката за 250 млн. лв. за проектиране и строителство на тунел "Железница" от магистрала "Струма".

Делото е образувано в деня, в който компаниите трябваше да подадат оферти. Хипотезата е, че със спирането на поръчката се цели печелене на време от фирма, която е била предварително набелязана за потенциален победител, но не е успяла да подготви документацията за участие в търга. Другата възможна версия е изнудване на големите в бранша. Честа практика е неизвестна компания да обжалва процедура без да участва в нея с цел да вземе пари от евентуалните участници. Тези две версии развиха представители на строителния бранш пред Mediapool.

Официалните мотиви на компанията, която е собственост на арменски граждани и няма нищо общо със строителния бранш, не са ясни. Причината е, че практиката на КЗК е да публикува жалбата след като излезе с решение по случая, което все още не е факт. Mediapool не успя да се свърже със "С и Г Груп БГ" ООД за коментар.

Изграждането на тунел "Железница" е част от строителството на магистрала "Струма", което се финансира с европейски средства по оперативна програма "Транспорт".

Плащане в последния момент

"С и Г Груп БГ" ООД е платила в последния момент държавната такса от 15 000 лв. за образуване на производството. Делото е образувано на 25 февруари – денят, в който фирмите трябваше да подадат офертите си.

Жалбата е внесена още на 19 февруари – петък, а в първия работен ден след това – понеделник (22 февруари) превантивно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) спря търга.

Ходът на процедурата по обществената поръчка ще продължи след като КЗК се произнесе по жалбата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Печелене на време

Най-вероятната версия е, че на някой от кандидатите му е било необходимо време, за да създаде печелившия консорциум. Така на помощ идва жалбоподател, коментираха пред Mediapool източници от строителния бранш.

Аргументите в полза на тази хипотеза са няколко.

Единият е свързан с удължаването на срока за подаване на оферти. НКСИП направи това вече два пъти. Първоначално срокът беше до 25 януари, след това беше удължен до 15 февруари и за последно стана 25 февруари. Още едно удължаване щеше да предизвика въпроси и съмнения, че има нещо нередно.

Другият е свързан с местоположението на участъка, за който се разиграва поръчката. Той се намира по средата на лот 3.1 на магистрала "Струма". Това е 17-километровата отсечка между Благоевград и село Крупник.

За изпълнител на обекта беше избрано обединение ДЗЗД "АМ Струма 3.1", в което влизат шест български фирми начело с благоевградската "Агромах". Това е компанията, която довърши участъка от Сандански до гръцката граница на "Струма" през лятото и отсечката от магистрала "Марица" от Оризово до Димитровград през октомври 2015 г., но участък от нея пропадна наскоро.

Освен "Агромах" в обединението влизат още хасковската "АБ", варненската "Хидрострой", "Пътища Пловдив груп", "Пътища Пловдив" и софийската "Алве консулт".

Консорциумът "АМ Струма 3.1" спечели поръчката с максималния брой от 100 точки по техническата оценка на офертата и даде третата най-ниска цена от 139 млн. лв. без ДДС.

Няма логика на един обект в началото и в края да стои един изпълнител, а по средата на обекта и то най-скъпата част, да бъде избран друг, коментират в строителния бранш. Предположенията са, че най-вероятно "Агромах" все още не може да се договори за разпределението на процентите в печелившето обединение, като проблемът идвал от чуждата компания в него.

Друг аргумент в полза на "Агромах" е начина на оценяване на кандидатите. Той ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта, в която цената има 60% тежест, а останалите 40% са техническата оценка.

При толкова висока тежест на техническата оценка обикновено печели фирмата, дала цена близка до прогнозната. В случая 250 млн. лв. без ДДС. Това показва практиката от редица проведени търгове досега. Обяснението е, че когато техническата оценка е с тежест от над 20% в комплексната оценка, компаниите дори да дадат ниски ценови оферти, не могат да компенсират разликата от техническото оценяване.

Рекет

Другата лансирана версия е рекет от страна на неизвестни фирми спрямо големите строителни компании, които ще играят в търга.

Многократно строителната камара се е оплаквала от никому неизвестни компании, които нямат нищо общо с бранша, но обжалват поръчки с цел да измъкнат някой и друг лев.

Така, когато се окаже притиснат от времето, соченият за победител обикновено плаща на изнудвача, за да върви процедурата и да не бъде загубено европейското финансиране.

Тази хипотеза също е допустима в случая, защото в поръчката е заложен срок за изпълнение на строителството от 1400 дни (над 3 години и 8 месеца).

Като вземем предвид, че процедурата по избор на изпълнител понякога отнема повече от година, ако има обжалване на търга, което в над 90% от случаите става, това означава, че най-рано през 2017 г. ще има избран изпълнител. Плюс още четири години строителство, се влиза в 2021 г. Една година резерв е нужна заради непредвидени обстоятелства, както показа изминалият програмен период, когато ударно в последната финансова година се довършваха магистрали. Затова строители казват, че време няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?