Дебат по искането за освобождаване на Мая Манолова от зам.-шефското място в парламента

Вежди Рашидов за камилата в кервана и магарето и как най-сетне ще осъди Антон Кутев

Депутатката от левицата вдъхнови колегите си да се издигнат в словесните висини

Вежди Рашидов. Сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заплаши със съд Антон Кутев от Коалиция за България заради това, че го е клеветил, като е обявил, че е набил полицаи. Това стана по време на дебата в петък по искането на депутати от ГЕРБ за отстраняване на Мая Манолова от зам.-председателското място в парламента. От опозицията смятат, че Манолова тенденциозно и обидно се отнася към народните ѝ представители, което отвори близо двучасов дебат около председателстването на Манолова, изобилстващ от сравнения, патетични изблици и обвинения.

Бившият културен министър от кабинета на ГЕРБ обаче защити Мая Манолова.

"Аз имам лични симпатии към Мая Манолова. Искам да разкажа една азиатска притча, защото явно се забавлявате със собствените си истории", обърна се той от трибуната към всички депутати в пленарната зала, след като бяха разменени остри и язвителни реплики между представители на ГЕРБ и левицата.

"Никой не иска да обърне внимание, не полагате усилия да има реален диалог между политическите сили. Тази война няма да доведе до добро”, каза Рашидов и заразказва:

"Азиатската притча е следната: камилата легнала да умира, идва стопанинът, казва ѝ: моля те да ми простиш, че те товарех, биех по пътя, крадях ти от водата, от храната, дай ми прошка. Камилата – да, товареше ме, биеше ме, крадеше ми от хляба, пиеше ми водата, всичко ще простя, но няма да ти простя, че винаги пред кервана слагаше едно магаре да ни води”.

След това депутатът добави: "Дали ще е Бойко или някой друг, държавата се управлява от някой. Някой крадеше държавата, някой би държавата, отговорете си кой е магарето и тези, които водят кервана”.

В реплика депутатът от Коалиция за България Антон Кутев заяви: "Спомням си, че имаше човек, който би полицаи и е бил министър на културата. Него към магарето ли го слагате или кервана?”.

На което Рашидов отговори: "Знам, че сте специалист по всичко. Току-що си изкарахте да ви осъдя с това, че ме клеветите, че съм биел полицай. Целта бях аз, и то от Костов. Следващия път идвам със съдебното си решение. Никога не споменах името на този, който би полицаи. Ще ви осъдя – от този парламент го казвам. Дъвчите тази дъвка от 30 години. Имам биография, от която трябва да ви е срам”.

Всъщност Антон Кутев, който дълго време бе съветник в Столичния общински съвет, напомни прословутата история с побоя на полицай на паркинга пред Столичната община, в която бе замесен Рашидов. На 29 ноември 2001 г. Рашидов, по това време общински съветник, заедно с колегата си от СДС Емил Додов се сбиват с полицай, след като колата на Рашидов е паркирана неправилно пред Столичната община. Полицаят е с разбит нос, Додов - със сцепена вежда, а инцидентът е заснет от екип на телевизия "Евроком“ и от охранителната камера на общината.

На следващия ден двамата са арестувани и прокуратурата завежда дело за лека телесна повреда на полицай и хулиганство. На 5 април 2002 г. прокуратурата прекратява делото срещу Вежди Рашидов с мотива, че няма извършено престъпление.

От "свещеното писание" Изборен кодекс, през шменти-капели и Сталинградската битка

На дебатите депутатите от ГЕРБ и БСП се издигнаха до словесни висини, вдъхновени от личността на Мая Манолова и начина на водене на пленарните заседания от нея.

Александър Ненков от ГЕРБ обвини Манолова, че повече от шест месеца твори "свещеното писание" Изборен кодекс, а сега бърза с приемането на бюджета за следващата година и не дава на опозицията да изразява мнението си по него.

"Хората искат прости неща – нови избори, които вие не искате, и нови правила, по които да се правят избори. Нали отворихте парламента да правите дискусии? Шест месеца по-късно нищо не става, а бюджета искате да приемем за един-два дни. Манолова, да си подадете оставката и да се лишите от чувството си за безпогрешност и да дадете пример, че когато някой не си изпълнява функциите, да има достойнството и честта да се оттегли”, призова Ненков.

На това председателят на парламента Михаил Миков отговори: "Излъчете вашия зам.-председател в ръководството на парламента, ако сте искрени в желанието си да участвате в демокрацията, а не да я бламирате". Миков защити Манолова и отбеляза, че и той, и останалите двама зам.-председатели трябва да са по-категорични, "когато се употребява този език, който се чува в пленарната зала".

Георги Мърков от БСП откри, че Манолова е жена с изключителна психика, на която депутатите от ГЕРБ скачат по главата. "Вчера (четвъртък, когато бе гледан проектът за бюджет - бел. ред.) наблюдавах цял ден ситуацията в Народното събрание. Аз съм световен и олимпийски шампион. За да постигнеш големи успехи, трябва да имаш много здрава психика и добродетели. Като наблюдавах какво прави Мая Манолова, ме хвана яд на нея. Тя беше с изключителна психика, изключително добронамерена и много толерантна. Вие какво ли не направихте с нея – скачахте ѝ по главата, лично я обиждахте”, каза Мърков.

Татяна Буруджиева го подкрепи с ироничната забележка: "Дълбоко уважаемий г-н Мърков, абсолютно безсмислено е да се води дебат с хора, които не знаят какво е дебат, които не знаят да използват българския език”.

Колегата им Филип Попов се включи: "Тези истерически крясъци на безпомощност срещу заместник-председателя мисля да окачествя с една дума, пред която немеят българските филолози и преводачи – шменти-капели”.

Дебатът се устреми към словесните висини с изказването на Ирена Узунова от ГЕРБ: "Ако Мая Манолова е вашето мъжко момиче, освободете я, нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната".

След което Узунова потъна в разсъждения какво е цензурата: "По дефиниция мотивът на цензурата е подобряване или стабилизиране на обществото, но това не легитимира цензурата, защото тя се прилага само и обикновено във военно време, а в мирни условия е присъща за диктаторските управления. Накарахте ни да мислим, че в столицата е въведено военно положение. Направихте всичко възможно българските граждани да се чудят дали не се е върнала комунистическата диктатура”, каза депутатът и призова: "Нека се отървем от цензурата, освобождавайки Мая Манолова”.

А колегата ѝ Станислав Иванов се обърна към Манолова: "Не можах да се събера в мислите си, когато ми казахте: "Седнете си, г-н Иванов, да не ви помогна да седнете”. Аз никога нямаше да тръгна срещу вас по какъвто и да било начин. Нямаше нужда да ми помагате, аз щях да го направя сам”, поясни Иванов. "Вие ни принудихте да ви поискаме оставката. Тъй като сте дама и освобождаването на поста е по смисъл ново начало, искам да ви пожелая здраве и разум и да се реализирате на позициите, които ще заемете”, заяви още депутатът и галантно поднесе червени рози на Мая Манолова.

Сергей Станишев се включи, като напомни, че сегашната ситуация в парламента се е сложила след отказа на ГЕРБ да признае изборните резултати и това, че двама души не са на власт".

Мая Манолова се обърна към депутатите от опозицията: "Не разбирам с какво притеснявам мъжете от ГЕРБ. Някой да е бит, някой да е малтретиран?"

"Била съм личност, олицетворяваща политическата борба от Сталинградски тип. За мен подобно сравнение е изключителен комплимент, защото научихте – Сталинградската битка е най-голямата битка, която обърна Втората световна война. Това е една от най-големите битки за всички векове, тя обърна световната история и всеки нормален човек може да се прекланя на саможертвите от героите от Сталинградската епопея, а не да ги ползва за евтини политически тези”, заяви Манолова.

"Трогнахте ме – тези, които са казали добри думи за мен, Това ме задължава още по-всеотдайно да работя за българския парламент независимо в каква позиция – дали като заместник-председател или обикновен депутат".

След което театрално завърши: "Български граждани, моля за извинение за загубеното време в този парламентарен дебат. Вместо да обсъдим отговорно темата за това как ще бъдат харчени публичните пари през следващата година, ние отново по инициатива на депутатите от ГЕРБ пропиляхме ценно парламентарно време – този път заради моята личност – извинявайте”.

Искането за оставката на Мая Манолова от зам.-председателския пост бе отхвърлено с гласовете на БСП и ДПС.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?