Вигенин: "Има такъв народ" се превърна в партия на статуквото

Заместник-председателят на НС декларира, че БСП ще подкрепи закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

Кристиан Вигенин

"Има такъв народ" се превърна в партия на статуквото. Имаха три възможности да формират правителство и да започнат да се борят със статуквото". Това каза пред БНР в неделя Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, депутат от "БСП за България".

"Влизаме в зимата, в ковид криза, има очаквания за мигрантска криза и социално-икономически проблеми, които са на хоризонта. И всичко това България ще го посрещне без парламент и с ново служебно правителство, което ще бъде назначено от президент, който е в предизборна кампания. Трябва поне в следващите няколко дни да приключим с актуализацията на бюджета, за да оставим поне някаква минимална сигурност на българските граждани", каза Вигенин.

Той обясни, че отсъствието на депутати от БСП от заседанието на правната парламентарна комисия в петък е било заявено предварително и провалът на заседанието е заради неосигурен кворум от страна на най-голямата парламентарна група, чийто депутат е и председател на тази комисия.

"БСП ще подкрепи този законопроект (промените в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на специализирания съд и прокуратурата - б.р.) на следващо заседание на комисията, ще подкрепи и Закона за НСО, който беше подкрепен от нас на комисия, но така беше организирано неговото приемане, че ние да не можем да присъстваме. Тези хитрини на дребно няма да спечелят на никого подкрепа", каза Вигенин.

Той коментира и информацията за евентуален бъдещ политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Чувал съм такива слухове, не знам доколко тази информация може да бъде потвърдена.... Но ако такива опити се правят - не само да бъде създаден нов проект, но да бъдат откъсвани и наши структури под някаква форма, това ще срещне отпор. За мен би било твърде нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект”, каза заместник-председателят на НС.

Той не вижда причини БСП да се притеснява от това. По думите му притеснително би било, ако се окаже, че такива совалки се правят през институция, която няма роля в подобни политически процеси.

"Президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия, затова да му се задават въпроси дали подкрепя една такава партия, ще получат един и същи отговор. Мисля, че се създадоха известни колебания след недотам премисления отговор на премиера Стефан Янев, защото, когато служебни министри и премиер, назначени от президента, изразяват симпатия или намерения да създадат или да подкрепят такъв проект, това рефлектира върху президента Румен Радев", добави Вигенин.

Той смята, че не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг.

"Всичко, което сега се спекулира около него, създава проблеми за него. БСП не прави драми от това", каза Вигенин.

Споделяне

Още от България