Вигенин не очаква ЕК да помогне на България с бежанците като "изсипе пари"

"Ако някой е очаквал Европейската комисия изведнъж да се впечатли от нашите проблеми и да изсипе пари, които да харчим по наше усмотрение, няма да се получи, никога не е била това целта", заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод възможната подкрепа за България от ЕС за справяне с потока от сирийски бежанци.

 

Той уточни, че може страната ни да получи възможност да използва за целта част от неусвоените средства от европейските социални фондове по бюджета на ЕС за 2007-2013 година.

 

Не ми се ще да се създава впечатление, че взимаме от българските граждани, добави Вигенин с уточнението, че става дума за неусвоени фондове, чийто срок изтича. Има различни възможности, които трябва да подредим в план и да започнем да работим, посочи той, цитиран от БТА.

 

По тези въпроси министърът ще разговаря във вторник с еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

 

Вигенин отбеляза, че въпросът с бежанците е пряко свързан с развитието на обстановката в Сирия и дали скоро може да се разчита на мир. Дори утре да има мир в Сирия, бежанският поток няма да секне веднага, много от тези хора вече няма къде да се приберат, поясни той.

 

Министърът припомни, че утре у нас пристига мисия на ЕК, която ще оцени положението с бежанците на място. Темата ще залегне и в предстоящите срещи на министъра с председателите на групите на ЕНП, на социалистите и на Зелените в Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?