България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна

Вигенин: Не се нуждаем от разполагането на допълнителни сили на НАТО у нас

Вигенин, сн. БГНЕС

България няма нужда от допълнителна подкрепа или разполагането на още сили на наша територия. Това каза външният министър Кристиан Вигенин в коментар на необходимите ресурси за проследяване на руски полети над Черно море.

 

След като участва в срещата на първите дипломати на НАТО в Брюксел, Вигенин посочи, че българските Военновъздушни сили се справят със ситуацията, но допълнителните полети изчерпват ресурса на изтребителите ни МиГ 29 и трябва скоро да бъдат взети "важни решения" за боеспособността на бойната ни авиация.

 

За разлика от България Румъния и Полша вече издействаха повече сили на НАТО на тяхна територия заради кризата в отношенията с Русия. По-рано бившият военен министър Аню Ангелов призова и България  да поиска от НАТО да разположи изтребители Ф-16 в авиобазата "Граф Игнатиево".

В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Преди ден президентът Росен Плевнелиев изказа подозрение, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

 

Вигенин каза, цитиран от БТА, че решението на НАТО да прекрати сътрудничеството си с Москва в рамките на Съвета НАТО-Русия не засяга двустранното военно-техническо сътрудничество.

 

"Беше поставена темата за изтребителите МиГ-29, които зависят до голяма степен от техника и материали от руската страна. Преустановяването на сътрудничество не засяга тези отношения, така че няма пряка опасност за България да изпълнява своите задължения в рамките на НАТО", каза Вигенин.

 

Той уточни, че партньорите от НАТО знаят с какви самолети разполагаме и че в голяма степен зависим по отношение на боеспособността на Военновъздушните сили (ВВС) от Русия.

 

"Не сме единствената страна с подобно военно-техническо сътрудничество с Русия, още повече,че досега в никакъв случай не е било проблем, доколкото Русия беше и по документи все още е стратегически партньор. Това също предстои да бъде преосмислено, доколкото имаме по-различна ситуация", добави Вигенин.

 

Българската бойна авиация разчита най-вече на изтребителите МиГ 29, които носят и дежурствата по охрана на въздушното ни пространство. Летателният ресурс, поддръжката и резервните части за изтребителите пряко зависят от руската корпорация РСК МиГ, която ги обслужва на базата на рамково споразумение с военното министерство.

 

"Бъдещо влошаване на отношенията, което се надявам да не се случи, но което е възможно, ще постави и този въпрос пред нас. Не е нужно Русия евентуално да създаде проблем, за да се сетим, че потенциално такъв проблем може да възникне. Самите ние имаме интерес да бъдем по-малко зависими", коментира Вигенин.

 

До средата на годината правителството трябва да вземе решение дали ще закупува нови бойни самолети или ще модернизира наличните руски машини, тъй като няма средства и за двете.

 

"В рамките на преосмислянето на отношенията НАТО-Русия като че ли аргументите вече са в много голяма степен за придобиването на нов изтребител и нашите способности да не зависят от прякото военно-техническо сътрудничество с Русия или от добрата воля на Русия, или да не са зависими от равнището на отношенията между НАТО и Русия", каза Вигенин.

 

Той каза, че няма текущ проблем с руската страна по поддръжката на българските МиГ-29 и че засега не очаква да се появят, защото е и в интерес на Русия поддръжката да продължи, а и защото България плаща за нея.

 

Вигенин съобщи още, че България ще изпрати наблюдатели за президентските избори в Украйна и ще участва в украинската мисия на ОССЕ, както и в гражданската мисия за гарантиране на сигурността на украинските атомни реактори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?