Висшият съдебен съвет иска да разпитва малкия брат Галев

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет е привикала за изслушване Ангел Христов, по-известен в публичното пространство като единия от т.нар. братя Галеви, съобщиха в сряда за Mediapool източници от ВСС. Желанието на комисията е Христов да бъде препитан дали в понеделник вечерта е бил на една и съща маса с висшия съдия Панайот Генков. Тъй като ВСС няма правомощия по отношение на лица, които не работят в системата, "привиканият" спокойно може да не се отзове.

Пламен Галев и Ангел Христов са подсъдими за организиране на престъпна група за рекет и изнудване в Дупница.

В началото на седмицата някои Интернет издания разпространиха информация, позовавайки се на анонимни свидетели, че съдията от Върховния административен съд е бил на една маса с подсъдимия Ангел Христов и си е говорил с него.

Генков незабавно опроверга това и коментира, че не познава, не е говорил и не знае как изглежда Христов, а е бил в ресторанта заедно със свой приятел. Неговият придружител, както и управителят на заведението в столичния квартал "Лозенец" потвърдиха думите му.

Писанията обаче дадоха повод на етичната комисия във ВСС да се самосезира с непозната до този момент бързина. Във вторник Генков бе разпитан, а членовете на съвета правиха дори и възстановка на вечерята. Проверени бяха и разпечатките от кредитната карта на Генков, с която той си е платил вечерята, за да се види в колко часа е напуснал ресторанта.

Подобно разследване ВСС не си позволи по скандала с Красьо от Плевен, който засегна над 50 магистрати и постави въпроса за шуробаджанащината в цялата съдебна система. "Черничкият човек с ланците" така и не бе привикан на "разпит" пред етичната комисия. Изслушвания не бяха провеждани и за твърденията на председателя на ВАС Константин Пенчев, че задкулисно, върху "бели покривки", някои хора кадруват в съдебната система.

Споделяне

Още от България