НС вместо президента ще инициира консултации за изход от кризата

Вместо дата за избори, БСП обсъждат срок за работата на кабинета и широк диалог

Янаки Стоилов: Само в Арабския свят правителства подават оставка под натиск на 2-3 хил. души

БСП започва ширки кнсултации с политичските сили и с институциите, като официално инициативата ще е на парламента и на председателя му Михаил Миков. Това решение взеха социалистите на извънреден пленум в сряда, който беше посветен на изострянето на политическата криза след снощната обсада на Народното събрание (НС) и сблъсъците между полиция и протестиращи.

Целта от една страна е да се изземе инициативата от президента Росен Плевнелиев, който нееднократно в последните 40 дни призовава за диалог, както и да се заобиколи самата президентска институция, тъй като Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента е конституционно замислен като орган, който да решава подобни кризи.

Росен Плевнелиев обяви в сряда, че е готов да свика КСНС. С такова предложение влезе на пленума на БСП и предшественикът му Георги Първанов.

Идеята на БСП е парламентът в лицето на Миков да проведе консултации освен с политическите сили, но и с други институции като президента, прокуратурата, МВР, обясниха социалисти след заседанието на Националния съвет на БСП и парламентарната група. Съгласието за изход от ситуацията според тях трябва да е базирано на факта, че антиправителствени протести има само в София, но не и в страната, и те не са достатъчен повод за предсрочни избори, но създават силен смут и напрежение.

Ще обсъдим актуалната политическа обстановка, протестите, ще търсим мнения, заявиха социалисти след закритото заседание на пленума. Не е определен срок, в който да започнат консултациите, но присъстващи на заседанието са останали с впечатление, че започват веднага.

Депутатите от БСП Младен Червеняков и Георги Кадиев са предложили БСП да излезе със становище за провеждане на избори "2 в 1" през май догодина, но от ръководството са възразили, че това ще е голяма грешка.

ДПС не излезе с официална позиция по повод кървавите сблъсъци между полиция и протестиращи. Социалисти казаха пред Mediapool, че още сутринта Станишев е водил разговори с ДПС да ги подкрепят в публичната защита, но от партията на Ахмед Доган отказали. Очевидно ние ще водим битките, а те ще осигуряват гласовете, комнтират от БСП.

Депутат от ДПС каза пред Mediapool, че за тях ситуацията остава непроменена, затова няма да я коментират, а ще работят и както и досега - ще подкрепят правителството.

Срок на правителствените мерки – до идната пролет

Ръководството на БСП е предложило да се фиксират срокове за изпълнение на мерките от програмата на правителството до идната пролет, разказаха участници в пленума пред Mediapool. Целта на един такъв график обаче нямало да е хоризонт за приключване на работата на настоящия парламент и насрочване на избори, а допълнителен начин да бъде убедено обществото, че правителството работи в негова полза.

След края на заседанието зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов потвърди, че такъв разчет на правителствената програма ще бъде изискан, но това не означава, че ще има предсрочен вот. Темата ще бъде обсъждана официално в петък от Националния съвет на БСП.

Според анализа на Янаки Стоилов, кризата, започнала през февруари, имала период на затишие и сега отново била възобновена.

Само в Арабския свят правителства подават оставки под натиска на 2-3 хил. души

"Само в Арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души. Ако сега властта поддаде под натиска на толкова хора, това значи, че влизаме в една спирала и следващото правителство ще бъде свалено по същия начин", заяви той.

Стоилов каза, че зад протестиращите надничали "олигархични кръгове", но не назова кои.

Много фигури в държавата, включително високопоставени, си присвоиха слогана от кампанията на БСП "Да върнем държавата на хората", каза зам.-председателят на БСП.

Оставете ни да нормализираме ситуацията

Без да спомене името на Делян Пеевски, той призна, че имало залитания в началото на сегашното управление. Оставете ни да нормализираме ситуацията, парламентът и институциите трябва да работят, настоя Янаки Стоилов.

Той потвърди казаното преди това от Михаил Миков, че в четвъртък парламентът ще възобнови заседанията си след пропуснатия работен ден в сряда. Първата точка от дневния ред ще е актуализацията на бюджета, приета ударно на първо четене във вторник вечерта от депутатите три парламентарни комисии, преди да бъдат блокирани от протестиращи, които искат оставката на кабинета и са против ремонта на бюджета, включително емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева.

БСП ще предложат парламентът да излезе с решение депутатите да работят от 5 до 20 август в комисии, но пленарни заседания да няма.

Орешарски мълчи, Йовчев обясни, че от Европа няма съвети за оставка

Часове след драмите около парламента, където депутати и министри 8 часа бяха блокирани от протестиращи преди силова офанзива на полицаите към 4.30 сутринта да осигури извеждането им, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че ГЕРБ стоят зад радикализаринето на протеста, защото искат бързо да се върнат на власт. БСП не приема това, каза Станишев. Той, както и председателят на НС Михаил Миков, повториха, че едни избори няма да променят конфигурацията, а ще обслужат Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Към момента прави впечатление оглушителното мълчание на премиера Пламен Орешарски за ескалацията на напрежението след снощните драми около НС. В интервю за "Уолстрийт джърнал", дадено преди тези събития, Орешарски признава, че "реалността е по-заплетена, отколкото очаквах".

Макар че е най-важният човек в държавата, тъй като от неговото решение да подаде оставка или не, зависи дали "реалността", ще се заплита повече, Орешарски отстъпи на заместника си и вътрешен министър Цветлин Йовчев да огласи позициите на правителството.

"Не виждам призиви и конкретни твърдения от страна на европейски представители, че разрешаването на кризата в България минава през оставка на правителството", заяви Йовчев в сряда след заседанието на МС, което протече по обичайния си дневен ред, все едно, че нищо не се е случило.

Според оценката на Цветлин Йовчев, сегашните протести, както и тези през февруари, са само индикатор и прооявление за наличието на криза в страната.

По думите му решението на проблемите не минава през оставка на правителството, а изисква "широк обществен консенсус и план, в който както хората, които протестират, така и тези, които не протестират, да видят ясен път за решаване на своите проблеми".

Различните лагери в БСП все още изглеждат консолидирани в позицията си срещу нови избори и запазване на правителството, като атаките бяха най-вече срещу лидера на партията Сергей Станишев.

Първанов: Да се свика КСНС, сегашните събития приличат на януарските от 1997

Бившият президент Георги Първанов заяви на влизане на "Позитано" 20, че трябва да се свика КСНС. Това според него се налага, защото сегашните събития приличат на тези от 10 януари 1997 г., когато НС не само бе окупирано, но и щурмувано от протестиращи срещу тогавашното правителство на БСП. Изходът бе намерен на КСНС, каза Първанов.

На свикания от тогавашния президент Петър Стоянов КСНС социалистите се отказаха от правото си да излъчат ново правителство и бяха насрочени предсрочни избори.

В България имаме проблем – че проблемите се оценяват не от това какво е съдържанието, а от това от кого идват. Затова не искам да създавам допълнително напрежение, каза Георги Първанов.

Преди пленума публично се изказа и депутатът Георги Кадиев, според когото изходът от ситуацията е компромис от всички страни, което означава избори през май догодина. Кадиев посочи, че провеждането на избори сега е абсолютно безсмислено, защото най-вероятно ще се възпроизведе същата ситуация. "Например - няма да е Волен Сидеров, а ще бъде Валери Симеонов, и какво от това? Няма да е БСП, а ще е ГЕРБ. И какво от това”, каза Кадиев.

Според него това, което трябва да се случи, са избори догодина, като дотогава да се свършат няколко тежки неща, и да се даде възможност да се появят някои нови лидери и лица.

Опасения за ексцесии преди партийния събор на Бузлуджа

Социалистите са обсъждали и мерки за предотвратяване на ексцесии на традиционния партиен събор на БСП на връх Бузлуджа на 27 юли. Решено е празникът да не се мести от Бузлуджа в София, каквито мнения е имало, за да се покаже мощ на контрапротеста в защита на правителството. БСП очакват, че може да има блокиране на пътища и магистрали, както и други провокации, за да им попречат да стигнат до връх Бузлуджа.

Споделяне

Още по темата

Още от България