Вместо с отговор за Пеевски управляващите излизат с лозунги за националните приоритети

Снимка: БГНЕС

В условия на рекордно високо обществено неодобрение и очаквания на мнозинството от българите правителството "Орешарски" да не изкара пълен мандат, БСП и ДПС продължават опитите да компенсират това с всевъзможни управленски планове, програми, мерки и обещания. По този повод на дневен ред се появи декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание (НС), внесена от Сергей Станишев и група народни представители.

В проекта е записано, че парламентът заявява волята си да работи за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика. Тази "воля", както и целия текст на декларацията БСП формулираха в края на август, седмици след назначението на медийния магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС, което отключи масовите граждански протести срещу олигархичния модел на управление. Управляващите бързо преразгледаха назначението и го обявиха за "грешка", но не го признаха за "порочна зависимост".

До края на текста декларацията изобилства от общи пожелания и приказки с необвързващ характер: НС има воля за отстояване на обществените и националните интереси, за защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите, за ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места, за стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа.

Сред задачите са също така намаляване на бедността, нарастване на грамотността, приемане на нов Изборен кодекс преди следващите евроизбори, увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението, периодична отчетност на правителството.

Декларацията трябваше да бъде гласувана от НС в сряда, но бе отложена заради развихрилите се спорове. ГЕРБ от самото начало казаха, че няма да подкрепят текста, който не е изработен в НС, а в партийни централи.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че остава с впечатлението, че вносителите на проекта не живеят в реалността. "На всички е ясно, че народът иска нови предсрочни избори и нов Изборен кодекс, и то не след шест месеца", посочи той.

Бившият регионален министър от ГЕРБ Лиляна Павлова определи декларацията като "огледало за обратно виждане".

"На нас ни трябват конкретни мерки, конкретни действия. Тази декларация е осеяна с лозунги. Тази декларация е едно огледало за обратно виждане. На нас ни трябват политики, за да гледаме напред. Част от тези лозунги са за връщане към планова икономика. Политиката, която виждаме да се провежда от това правителство, има всички характеристики на диктатура", коментира Лиляна Павлова.

"Тези приоритети не са обсъдени в широк дебат с гражданското общество. Тя не е конкретна, няма конкретни мерки. Когато има конкретни теми, по които да се обединим, ще го направим", заяви още тя.

Лютви Местан от ДПС отвърна, че мотивите на ГЕРБ да не подкрепят декларацията нямат нищо общо със съдържанието ѝ, а са "самоцелна опозиционност".

Вашата теза се свежда до това, че този парламент не само, че не трябва да приема декларация на националните приоритети, а и трябва да се разпусне и да се свикат нови избори, допълни той и запита защо е необходимо това. Ако още някой каже "защото народът иска това", трябва да знае, че това е не просто проява на нескромност, а дълбоко неуважение към конституцията, коментира председателят на ДПС, като припомни, че от името на народа са имали право да говорят само монарсите.

Изказването му беше последвано от размяна на реплики между Цветомир Михов от ГЕРБ и Четин Казак от ДПС.

Михов зададе "катарзисния" въпрос кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, а Казак му отговори, че друг въпрос виси със страшна сила - кой е назначил Калина Илиева за директор на фонд "Земеделие".

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов се опита да убеди ГЕРБ, че ангажирането с подкрепа на декларацията не трябва да се възприема като изразяване на отношение към правителството.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че тази декларация е протегната ръка към всички да се потърсят приоритети, по които хората ще могат да искат отчет от този парламент. Той изрази очакване всяка група да предложи свои идеи как да се промени статуквото и да се реализират тези приоритети.

Най-неочаквано с критики към декларацията излезе и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, считан за коалиционен партньор на БСП и ДПС.

Според него в документа е необходимо да има конкретни срокове и отговорници, иначе декларацията ще се превърне само в набор от добре звучащи пожелания.

У нас доходите са в пъти по-ниски от тези в другите европейски страни, каза Сидеров и посочи, че за 2011 г. в чужди вериги, банки и дружества българите са оставили над 28 милиарда лева, например 6.5 милиарда лева в моловете.

Дискусията продължи повече от два часа и накрая Павел Шопов от "Атака" предложи прекратяването ѝ, макар че малко по-рано беше гласувано удължаване на пленарното заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България