Водната криза в Перник смени областния управител, но не и ВиК шефа

Бивш шеф в МОСВ: Язовир "Студена" е изпразнен с подписа на екоминистъра

Водната криза в Перник смени областния управител, но не и ВиК шефа

Водната криза в Перник доведе до смяна на областния управител, но шефът на местното ВиК Иван Витанов засега остава на поста си, въпреки заканите на управляващите за отстраняването му и протестите на перничани. Проблемът провокира дори президента Румен Радев да покани на среща в четвъртък министрите на икономиката, на регионалното развитие, на околната среда и на здравеопазването "заради тежката ситуация, в която се намира водния сектор".

Общинският съветник от ГЕРБ Емил Костадинов е новият областен управител на Перник. Той заема мястото на досегашния Ирена Соколова, която беше сменена на заседанието на Министерския съвет в сряда заради водния режим в града.

"Ние, когато направим грешка, си я понасяме по един начин. Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в началото на правителственото заседание.

Новият областния управител на Перник е кадър на ГЕРБ

Новият областен управител на Перник Емил Костадинов е общински съветник от ГЕРБ. 33-годишният инженер беше районен кмет на пернишкия квартал "Изток" мандат 2015 - 2019 г., но на местните избори през октомври беше победен от кандидата на БСП.

Емил Костадинов е работил като главен експерт в Областно пътно управление в Перник. Той е завършил Военното транспортно училище "Тодор Каблешков" в София с магистърските специалности "Транспортен мениджмънт" и "Автоматизирано проектиране в машиностроенето". Има придобита образователно-квалификационна степен "магистър" и по специалността "Национална сигурност и отбрана" от Военната академия "Георги Раковски" в София.

Името на Костадинов беше посочено за нов областен управител още преди седмица, когато стана ясно, че Бойко Борисов е поискал оставката на Ирена Соколова. Това стана в деня на организирания протест пред областната администрация в миньорския град.


Той обаче не коментира защо все още не е сменен управителят на ВиК Перник Иван Витанов. Присъстващите журналисти преди началото на заседанието на кабинета нямат право да задават въпроси на премиера, а само мълчаливо стоят и записват каквото той каже.

Още на 20 ноември заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че шефът на ВиК Перник Иван Витанов е уволнен. Проверка на Mediapool в сряда показа обаче, че Витанов е на работното си място. Секретарката му каза по телефона, че той все още е на поста си, изпълнява задълженията си, но не може да ни свърже с него, защото има работна среща.

По-късно от регионалното министерство уточниха, че смяната на управителя на ВиК дружеството става след насрочване на общо събрание на съдружниците във ВиК дружеството. Такова е свикано на 9 декември и в дневния му ред има разглеждане на решение за освобождаване на настоящия управител и избор на нов.

Така към момента виновник за водната криза в Перник се оказа областният управител, а не ръководителят на местното ВиК и съответните ресорни министерства – на регионалното развитие и на околната среда.

Междувременно бившият директор на Дирекция управление на водите в МОСВ Асен Личев заяви пред БНР, че язовир "Студена" край Перник е изпразнен с подписа на министъра на околната среда и водите. Той обясни, че месечното определяне на графика за източване на язовира става по заявка на ВиК, директорът на който се назначава от министъра на регионалното развитие и с подпис на министъра на околната среда и водите.

"Тези две ведомства и с държавната фирма ВиК-Перник, и с басейновата дирекция "Западнобеломорски район" няма как да не са виждали, че язовирът върви към осушаване", каза Личев.

По думите му парадоксалното е, че язовир като "Студена", който се намира над Перник, и язовир "Пчелина", който се намира под Перник и е пълен, се намират в едни и същи климатични условия.

"Затова твърденията за сушава година са нелогични. Защо чак през ноември МОСВ спря промишленото водоснабдяване на "Стомана"-Перник и "Топлофикация" от язовир "Студена"? Направиха се неща след събитията и сега се търсят оправдания", каза Личев.

Водният режим в Перник беше въведен на 18 ноември. Вода се подава два пъти през деня от 5 до 10 часа и от 17 до 22 часа. В много райони обаче режимът не се спазва, заради аварии по мрежата.

Борисов: В България вече няма проблем с наводненията, а с безводието

В България вече няма проблем с наводненията, а с безводието, каза премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда. Повод за думите бяха докладите на министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова за мерки за водната криза в Перник.

"Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието, дай, Боже, да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, да напълни язовирите, щото преди имахме проблеми с наводненията, сега с безводието", заяви Бойко Борисов.

Нено Димов: Взимали са вода от язовир "Студена", без да ни кажат

Вода от язовир "Студена" е отклонявана неправомерно чрез помпена станция към Радомир без Министерството на околната среда да бъде уведомено, докладва министърът на околната среда Нино Димов.

Ведомството му не знае какво количество вода е било пренасочно към Радомир, защото в станцията нямало дори водомер. Дадени са предписания за поставяне на такъв.

Сега експертите са поискали данни за разхода на ток от съоръженията, за да се опитат да разберат "по обратен път" колко вода е била изразходена, обясни министърът.

Отклоняването на количества към Радомир е позволено, но в кризисни условия. За последните три години министерството не е уведомявано за подобно нещо, твърди Нено Димов.

Той отбеляза, че след пломбирането на помпената станция притокът към язовир "Студена" е по-голям от разхода.

Спряно е и подаването на вода към "Топлофикация" Перник и завод "Стомана", каза още Димов. Той не уточни кога е станало спирането на водата към двете предприятия, които разполагат със собствени водоизточници. Първите информации, че това е направено, дойдоха три дни преди да бъде обявен водният режим в Перник.

В търсене на решения

През последните няколко дни притокът и оттокът от язовир "Студена" почти се изравняват, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред журналисти в началото на правителственото заседание.

Тя добави, че част от краткосрочните мерки са изпълнени от ВиК-Перник. Една от тях е била да се насочат водни количества от Владайския канал за запълване на язовир "Студена".

Разглеждат се и още две възможности - сондиране в близост до водоема за търсен на подпочвени води и използване на карстови пещери, каза Петя Аврамова.

Друга мярка е реконструкция на пречиствателната станция на ВиК Перник. Това обаче може да стане след като се осигурят 2.7 млн. лв., каза Аврамова. Регионалният министър припомни, че ВиК Перник има договор по оперативна програма "Околна среда" за около 100 млн. лв. за рехабилитация на водопроводната мрежа.

"Относителните благоприятни метеорологични условия също са част от покачването на водите, но засега може да считаме, че притокът е по-голям от разхода", добави още Нено Димов.

По последна информация на местното ВиК, в язовира има под 5 млн. куб.м вода при общ обем от над 25 млн. куб.м.

Управляващите съобщиха, че режимът на водата в Перник ще бъде запазен поне до пролетта.

Ремонтът на язовирите върви бавно

Миналата година държавата отпусна 500 млн. лв. за спешен ремонт на 414 язовира. 

"Към момента имаме 10 строителни площадки, на които имаме машини и техника и ремонтираме. Предстои до края на година още между два или пет язовира да започне строителство", заяви икономическият министър Емил Караниколов.

Той не посочи за кои язовири става въпрос. Харченето на 500-те милиона лева е обгърнато в пълна мистерия. Mediapool на няколко пъти праща въпроси до икономическото министерство кои язовири се ремонтират, но отговори така и не бяха върнати.

Караниколов обяви забавянето на ремонта на съоръженията с това, че за голяма част от язовирите трудно се намират технически документи или такива за собственост.

БСП: Безхаберието във водния сектор е умишлено

Междувременно от БСП обявиха, че бездействието и безхаберието във водния сектор са умишлени.

"България се събужда без вода. Имало е и случаи, в които България се събужда под вода. И двете крайности са пример за неустойчивото управление на водния сектор". Това заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов пред партийната телевизия БСТВ.

Той посочи, че шефът на ВиК Перник не може да бъде виновен за проблемите с безводието в Ловеч, Плевен, Шумен, Котел, Въча.

"Очевидно има друг проблем, системен, който или не се казва, или не се разпознава, което е още по-лошо. България отдавна лъже Европейската комисия, че управлява водите в съответствие с рамковата директива. Проблемът има два компонента - фасада, че нещо се прави, но и съвсем злонамерено стратегическо планиранe на тяхното използване с цели, различни от публичните. Все още има управленски кадри на ниво дирекция и заместник-министър, които не правят разлика между реформата на водния сектор и реформата на ВиК сектора", каза още Костадинов, който бе зам.-министър на околната среда в кабинетите "Станишев" и "Орешарски".

Според него това, което трябва да се направи, е незабавнo да се даде живот на Националната стратегия за управление на водния сектор.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България