Военният министър пак се самооцени високо и пак се кани да купува изтребители

Военният министър пак се самооцени високо и пак се кани да купува изтребители

Военният министър Аню Ангелов оцени високо работата си в приетия от правителството доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2011 г. и обяви, че се обмисля купуването на изтребители втора употреба, тъй като военното министерство било получило изгодни оферти.

В приетия доклад като най-важно постижение на отбранителната политика през 2011 г. е посочено "връщането по категоричен начин на фокуса върху бойните способности на Българската армия, върху подготовката на войските и силите, участието в мисии и операции и модернизацията". Това е поредният документ, изготвен от МО, който поставя висока оценка на ръководството на министерството, след като докладът за състоянието на армията през 2009 година обяви, че България поддържа една от най-мащабните, скъпи и неефективни армии. От тогава критики към развитието на въоръжените сили липсват.

В Кюстендил, където в сряда се проведе правителственото заседание, Аню Ангелов коментира, че ще бъде увеличено международното участие и учение на българските въоръжени сили, съобщи БТА.

Ангелов не уточни обаче какво точно има предвид под "увеличено международно участие". България не планира увеличаване на участието си в мисии зад граница, а вече обяви, че започва поетапно да се изтегля от Афганистан.

Министърът съобщи още, че министерството е получило оферти за закупуване на изтребители, които се смятат за "приемливи и реалистични" като изтребителите най-вероятно ще бъдат втора ръка.

Проектът за закупуване на многоцелеви изтребители бе изтеглен в бъдещето заради липсата на достатъчно средства. Не се изключва обаче в края на мандата си правителството на ГЕРБ да подпише най-скъпия проект в модернизацията на армията. Това бе загатнато в Кюстендил и от военния министър.

"Предварителната работа продължава да се върши. Има предложения, които се считат за приемливи и реалистични, и могат да бъдат реализирани в периода 2015-2018 година. Те могат да станат възможни, ако са достъпни за финансите на министерството на отбраната. Няма окончателно решение. Офертите съществуват и са на масата", заяви министърът.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, през лятото Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. и 1.4 млрд. долара за осем изтребители.

След това обаче съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната. До момента обаче няма решение за стартиране на конкурс за избор на фирма и не са ясни самите параметри на бъдещия конкурс, които до голяма степен ще определят и цената.

За да бъде обявен проектът, ще е необходимо решение на Народното събрание, както изискват промени в закона за всички поръчки за над 100 млн. лева.

Аню Ангелов няма да има проблеми да прокара закупуването на изтребителите. За него се обявиха и от БСП, които разчитат традиционно на гласовете на военните и семействата им и подкрепят по-високи разходи за армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България