Цветанов уличен в манипулация

Военният съд остро критикува МВР за разследването по случая "Анчови”

Всички подсъдими оправдани на втора инстанция заради липса на доказателства

Военният съд остро критикува МВР за разследването по случая "Анчови”

Вътрешният министър Цветан Цветанов бе уличен в груба манипулация, част от продължаващата месеци наред размяна на остри реплики между него и уволнената шефка на съдийския съюз Мирослава Тодорова.

Едно от делата, за които МВР шефът многократно обвиняваше публично магистрата, че е провалила с бавната си работа, се оказа тотално "минирано” от разследващите още в досъдебната фаза.

Военно-апелативният съд напълно оправда в петък и петимата подсъдими за грабеж и изнасилване на двете дъщери на семейство Анчови от Чепинци заради липса на доказателства, съобщи "Труд” в събота.

Тежкият случай е от 1998 г., като след цели 5 години разследване прокуратурата внася в съда делото, обвинявайки петимата заподозрени само за грабеж. Съдия Тодорова обаче установява, че един от тях е бил полицай по време на престъплението и веднага праща казуса на военните магистрати, тъй като по закон тогава гражданският съд нямаше право да съди служители на МВР и МО.

При произнасянето на оправдателните присъди на втора инстанция военните съдии остро разкритикуваха работата на полицията и прокуратурата по време на разследването, като посочиха, че според ДНК експертиза нито една от биологичните следи от грабежа и изнасилването на момичетата (косми, кръв, сперма) не е на подсъдимите.

Освен това, те не са разпознати по правилата от жертвите Анчови. Семейството в продължение на година и половина след престъплението твърдеше, че не може да познае насилниците, защото е било тъмно. А след това изнанадващо ги разпозна на снимки, дадени им от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България